Ирландските банки имат нужда от 43 млрд. долара нови капитали, след като "ужасните" им решения по отношение на кредитирането са докарали банковата система на страната почти до срив, информира Bloomberg.

Изискването за набиране на средства беше обявено, след като Националната агенция за управление на активите заяви, че ще приложи средна отстъпка от 47% по първия пакет кредити, които ще изкупува от банките като част от план за съживяване на финансовата система. Централната банка на страната е заложила нови капиталови буфери за Allied Irish Banks Plc и Bank of Ireland Plc и им е дала 30 дни, за да обявят как ще наберат средствата.

"Най-лошите ни страхове бяха надминати", заяви вчера пред парламента финансовият министър на Ирландия Браян Ленихан. "Ирландските банки са вземали ужасни решения по отношение на кредитирането, което ще струва скъпо на данъкоплатците години наред."

Агенцията има за цел да изчисти банките от токсичните активи, които те наследиха вследствие на падащите цени на недвижимите имоти и най-тежката рецесия в историята на страната. Централната банка ще закупи кредити на стойност 80 млрд. евро, което се равнява на половината от стойността на ирландската икономика.

Базираната в Дъблин Allied Irish ще трябва да набере 7.4 млрд. евро, за да изпълни капиталовите изисквания, докато конкурентната й Bank of Ireland ще има нужда от 2.66 млрд. евро. Anglo Irish Bank Corp., която беше национализирана миналата година, може да има нужда от 18.3 млрд. евро. Irish Nationwide и EBS пък ще се нуждаят от 2.6 млрд. евро и 875 млн. евро, респективно.

Allied Irish ще продаде дяловете си в банки в САЩ и Полша, което според нея ще задоволи "значителна част " от капиталовите й нужди. Банката също така планира продажба на акции.

Bank of Ireland обяви днес, че работи за запълването на капиталовия си дефицит, след като отчете нетна загуба в размер на 1.46 млрд. евро за деветте месеца до декември 2009 г.

Банките трябва да имат 8% първична капиталова адекватност (Tier 1 ) до края на годината, според регулаторния орган.

Ако Allied Irish не може да набере сама достатъчно средства, държавата ще се намеси и ще й предложи помощ, според Ленихан. Възможно е в резултат на това правителството да се сдобие с мажоритарен дял в банката, която преди време беше най-голямата ирландска компания по пазарна стойност.

Ирландия обаче може и да не може да си позволи да налива повече средства в банките, тъй като бюджетният дефицит на страната нарасна до 11.7% от БВП през миналата година, което е почти четири пъти над лимита за ЕС.