Искров: Аз съм между привилегированите управители в ЕС

1354
Искров: Аз съм между привилегированите управители в ЕС

 

Иван Искров положи клетва пред Народното събрание като управител на БНБ. Това е вторият му мандат на този пост, след като беше преизбран от парламента през август тази година.

Новият, стар, управител на БНБ е роден през 1967 г. в Пирдоп, показва справката. Завършва „Финанси и кредит" през 1992 г. в УНСС. Чете лекции по специалността "Банков мениджмънт". Има специализации в чужбина, участва в издаването на учебник.

Кариерата му започва с пет години в управление „Банков надзор". На 1 юли 1997 г. - денят на  въвеждането на валутния борд в България,  Искров изненадващо стана заместник-председател на Държавната спестовна каса. Не по-малко изненадващо е освободен от ръководството на касата през януари 1999 г.

Работи в „Росексимбанк" и е един от четиримата изпълнителни директори упълномощени да представляват банката.

Влиза в политиката между 2001 до 2003 г. като народен представител от НДСВ.

Искров поема длъжността управител на БНБ за пръв път на 3 октомври 2003 г. На 28 май тази година е преизбран за управител на банката за още шест години. Новият мандат на Искров започва от утре.

След излъчената по телевизията клетва, Искоров заяви:

"Аз съм измежду малкото привилегировани управители в Европейския съюз, които се радват на една добре структурирана, добре регулирана и добре функционираща банкова система за разлика от други страни, където имаше доста проблеми.

Важно е и занапред нашите политици, всички отговорни фактори в нашата страна, да продължат да водят една разумна фискална политика. Радвам се, че и настоящото правителство води изключително разумна, консервативна политика. Това се вижда и в проектобюджета - стремеж да се балансира бюджета, да не разчитаме на международните финансови пазари".

Снимка: БГНЕСФото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Искров
# 0
12:10 | 9 October 2009
Искров? КАКВО Е КРЕДИТ? ЗНАЕШ ЛИ? ПРИВИлигирован си защото си партийно протеже. НЯМАШ СИ И ХАБЕР ОТ ТОВА КАКВО СЕ СЛУЧВА В ТБ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg