Искров: България вдъхва спокойствие

1578
Искров: България вдъхва спокойствие

България е добър пример не само за кандидатките за еврозоната, но и за страните членки, каза управителят на БНБ Иван Искров. Вчера той заедно с Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), откриха изложбата "Еврото". Тя е в сградата на БНБ и е безплатна.

Еврото е не само валута, а символ на интеграцията в ЕС, обобщи Искров. Той припомни, че през 2007 и 2009 г. сме изразили желание да се присъединим към европейския валутен механизъм. Тогава немалко страни членки, а и представители на ЕЦБ бяха скептични и ни препоръчваха да не бързаме. Но по зла ирония на съдбата някои от тях сега са в тежко финансово положение, отчете гуверньорът.

Според него България вдъхва спокойствие, публичните й финанси са добри, бюджетният дефицит ще бъде под 3%, а банковата система е стабилна.


Това не е злорадство, никой не иска съседът му да страда, побърза да уточни управителят на централната ни банка. Той подчерта, че Европа се нуждае от солидарност и единение сега, но препоръча да се спре с празното говорене от сърцевината на Европа и да се пристъпи към вземането на решения.

БНБ подкрепя действията на ЕЦБ за еврозоната, категоричен бе Искров. Учудващи били критиките към политиката й.

България ще приеме еврото в някакъв бъдещ момент, каза представителят на ЕЦБ Хосе Мануел Гонсалес-Парамо. Според него към решението за приемането трябва да се подходи сериозно след добра подготовка. "Икономическата политика в страната трябва да осигурява макроикономическата и ценовата стабилност, както и необходимите средства да се справите с евентуални сътресения и да избегнете нови дисбаланси", препоръча представителят на ЕЦБ.

Парамо смята, че българите вече се ползват от предимствата на еврозоната. Не им се налага да обменят различни валути при пътуване в тези държави, фирмите се разплащат по-лесно, а еврото заема все по-голям дял у нас заради преводите на емигрантите.

Източник: в. 24 часа

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Walter
# 0
09:07 | 26 July 2012
There is a ctriical shortage of informative articles like this.
до искров
# 1
10:09 | 17 September 2011
Като ми кажат "спокойно" и "няма страшно" почвам яко да се притеснявам!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg