Българската банкова система е доминирана от европейски банки с много добра репутация (81% от активите на банковата система), които нямаха директни експозиции и загуби от сътресенията на ипотечния пазар в САЩ, заяви Иван Искров, управител на БНБ, пред организирания от ОТП Груп форум "Ден на инвеститора".

Българските банки нямат директна експозиция към ценни книжа, обезпечени с нискокачествени ипотечни кредити. Българските банки следват класическия модел на банкиране, като поддържат високи кредитни стандарти независимо от силната конкуренция.

Печалбата на банковата система продължава да нараства вследствие на значителното нарастване на обема на кредитите, растежа на доходността на останалите лихвоносни активи, както и в малка степен от нарастването на лихвените проценти по кредитите.

Възвръщаемостта на капитала (ROЕ) до средата на 2008 г. нарасва до 24.3% (при 23.9% за 2007 г.), като възвръщаемостта на активите (ROА) се запазва на ниво, близко до това през предходната година - 2.4% до юни 2008 г., при 2.37% за 2007 г.).

Качеството на портфейлите се запази, като процентът на редовните кредити се запазва на нивото от края на 2007 г. - 95.5%.

Бързият растеж на кредитните портфейли през изминалата и текущата година е компенсиран частично от увеличението на капитала на банките, което довежда до запазване на добра капиталова адекватност на системата – 13.9% в края на 2007 г.

Преди да завърши Искров, обърна внимание на приемането на еврото. С Договора за присъединяване България се ангажира да въведе единната валута. Ние нямаме клауза за неучастие и за нас приемането на еврото не е възможна опция или привилегия, а задължение.

Именно затова присъединяването към еврозоната и въвеждането на еврото като платежна единица в страната е основна цел на макроикономическата ни политика. От 2004 г. страната ни има стратегия за изпълнение на тази задача, която се основава на запазване на паричния съвет и съществуващото ниво на фиксиран курс на лева към еврото до приемането на единната валута.

Ние никога и по никакъв начин не дискутираме и не даваме основание да се поставя под въпрос изпълнението на описаната легитимна стратегия. Дискутирането на други възможности показва или непознаване на политиката на страната, или лоша интерпретация, или просто спекулация, коментира Иван Искров.