Гърция ще победи кризата с единство и мъдрост. Това заявява управителят на Българската народна банка Иван Искров в дадено от него интервю специално за гръцката агенция АНА-МПА.

Банкер номер едно категорично опровергава неотдавнашни публикации за евентуален фалит на Гърция и за излизането й от еврозоната, като изтъква, че гръцките търговски банки в България са основен "пилон" за стабилност на банковата система на страната.

Иван Искров не споделя тревогите на българските вложители и не смята, че те са основателни. Това са преувеличения, тъй като присъствието на гръцките банки в България и функционирането им на българския пазар, няма никаква връзка с икономическата криза от 1996-1997 г., когато хиляди вложители загубиха спестяванията си, уверява банкерът.

Помолен да коментира публикации в българския печат, подлагащи на съмнение стабилността на гръцките банки в България, които са основават на твърдения в гръцки вестници, че за един ден гърци са изтеглили 1.5 млрд. евро от банковите си сметки заради кризата, шефът на БНБ окачествява публикациите като "хиперболизирани".

По думите му гръцките търговски банки никога не са били част от проблема, а напротив, те винаги са били част от решаването на проблема, защото според него става дума за банков сектор с едно от най-високите нива на капитализация и с една от най-добрите системи за управление не само на Балканите, но и в целия Европейски съюз.

Източник: БТА