Банковата ни система е стабилни и не е застрашена от световната финансова криза, коментира Иван Искров. Строгата регулация на банковата система през последните години и приетите ограничения в условията на валутен борд са основните предимства на страната ни за това кризата да не е с огромно въздействие върху нея.

Последиците за икономиката трябва да се търсят в реалния сектор, където ще дадат отражение. Забавянето на ръста на икономиката ни ще е основното последствие, коментира Искров. Това се отразява и в залегналия в бюджета ръст за БВП през следващата година в размер на 4.7%.

Очаква се кризата до доведе до свиване на износа, като основните ни партньори в това отношение са страните от ЕС, с които осъществяваме над 60% от търговията си.

Намаляването на инвестициите през последните месеци и особено на преките чуждестранни такива е друг очакван негативен ефект за икономиката ни. Особено силно се очаква да се свият те в сектори като строителството, откъдето тръгна и кризата в САЩ, прехвърлила се в Европа.

Други последици от кризата се очаква да бъдат повишаване на безработицата и забавяне на ръста на реалните доходи на населението.

Ограничаване на кредитирането, което вече се наблюдава в реално изражение, е друг прогнозиран ефект от кризата. Банките стават изключително предпазливи при подбор на бъдещите си кредитополучатели, което е напълно нормално.

Не е правилно да се прави сравнение на ситуацията на съседните страни, както и на страните от ЦИЕ, със ситуацията у нас, както и без проверка да се цитират и разпространяват слухови свързани с банките у нас, които често са част от бизнес интереси, спекулации и др., допълни Искров.

По отношение на валутния борд Искров коментира, че той е основното предимство на страната ни, като стратегията е за придържане към него до влизането на страната ни в еврозоната. Кога точно ще стане това - когато страната ни покрие изискванията за присъединяване, допълни Искров.

Печалбата на банките за първите девет месеца са възлезли на 1.1 млрд. лева, като са се повишили с 30%. До края на годината печалбата на банковата система у нас се очаква да възлезе на 1.5 млрд. лева. БНБ е водила разговори с търговските банки, като става ясно, че последните ще капитализират печалбата си за тази година, което ще е допълнителен буфер за справяне с кризата.

Време е Централната банка да предприеме политика на насърчаване на търговските банки за отпускане на кредити, коментира Искров по време на проведената днес среща на Гръцкия бизнес съвет в България.

Кризата ще има и положителни ефекти, а именно - намаляване на инфлацията на фона на спада в цените на суровините в световен мащаб последните месеци, както и намаляване на дефицита по текущата сметка на страната ни.