Не всичко, което идва от Европа е в интерес на България. Интересите на Германия и Унгария не са в интерес на България. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на инициираната от президента кръгла маса за Стратегия "Европа 2020".

България може да расте, само ако има инвестиции, добави Искров. По думите му, колкото по-високи са чуждестранните инвестиции, има толкова по-голям дисбаланс. Има течение в Европа за наказване на страни при наличие на дисбаланс. Няма как при новите членове на ЕС, докато не достигнат някакво средно ниво, да няма дисбаланси, каза Искров. Интересите на Германия не са интересите на България, каза той и добави, че винаги трябва в рамките на общото да гледаме и нашето - интересите на страната.

Искров опроверга категорично твърденията, че българската банкова система е неразвита и изостанала. По отношение на стабилността на банковата система в условия на криза Искров каза: „България е една от осемте страни, в които единствено, до ден - днешен, няма похарчен нито един лев на българския данъкоплатец. Българската банкова система е фактор на стабилността". Системата е капитализирана добре. Системата ни покрива всички изисквания, каза той.

Искров защити валутния борд с аргумента, че преди него у нас не е имало чуждестранни инвестиции и призова за политическа последователност. Искров подкрепи държавния глава в призива му за последователност на политиката.

"Не може с всеки електорален цикъл да пишем отначало стратегии", подчерта той.

Управителят на БНБ подкрепи и идеята на ИСС да се инвестира в интеграция на хората от рискови групи. Той се обяви за модернизация на българската образователна система, защото по думите му, тези, които се обучават в чужбина получават много по-високи възнаграждения.

По материали на БГНЕС и Фокус