С 3.5 милиарда лева банките гарантират депозитите на фирми и граждани у нас, ликвидността е добра - около 20% в системата, а капиталовата адекватност - около 17%.

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров на традиционна среща с медиите днес, на която бе обявено последното събитие за годината - новата интернет страница на БНБ.

Независимо от тежката икономическа и финансова ситуация банковата система ще завърши една добра година. Въпреки повишаването на просрочените кредити българската банкова система в резултат на тежките регулации, които има, изгради стабилни буфери срещу предизвикателствата, добави Искров.

Не са толкова критични нивата на увеличаване на процента на необслужвани кредити, които от 2.4% в началото на година ще стигнат около 6% в края на 2009 година. Българската банкова система според Искров продължава да бъде печеливша и ще завърши годината с печалба от около 700 милиона лева.

Управителят на БНБ обяви и имената на новите стипендианти на банката, които са спечелили сред конкуренция от 30 кандидата. Това са Иван Иванов, студент от Икономическия университет във Варна, който в продължение на 10 месеца ще получава по 500 лева всеки месец и Цветелина Маринов, докторант от УННС, която ще получава по 700 лева всеки месец отново за 10 месеца.

След това стипендиантите имат правото да продължат кариерата си като служители на Централната банка.

Иван Искров заяви, че е горд с новия сайта на БНБ. Той е разработван повече от една година.

Три месеца е бил в тестове период, а от тази вечер на адрес www.bnb.bg ще бъде на вниманието на потребителите в интернет.

Източник: БГНЕС