Иван Искров бе преизбран за управител на БНБ със 165 гласа „за", 6 гласа „против" и 0 „въздържали се". Мандатът на Искров започва на 10 октомври и е за срок от 6 години.

Повече от час народните представители обсъждаха кандидатурата на Иван Искров предложена от управляващото мнозинство за втори мандат като управител на БНБ

На първо четене кандидатурата на Иван Искров беше одобрена. Радващо е, че кандидатурата на Иван Искров получава много по-широка подкрепа, отколкото му осигурява управляващото мнозинство, заяви Лютви Местан от ДПС.

Възникна спор около срока през който народното събрание трябва да избере управител на БНБ тъй като мандата на Искров изтича на 10 октомври. Според Веселин Методиев от ДСБ, това което се случи в момента против законите на страната и показва прекалена политическа целесъобразност, а не политически разум.

Той допълни, че следващото мнозинство ще ревизира назначенията от последните дни на висши държавни постове и ще ги оспори, тъй като проблемът не е персонален, а законов.

Минчо Спасов от НДСВ заяви, че изборът трябва да се извърши по закон не повече от три месеца и не по-малко от два месеца преди изтичане на мандата на Искров. Според него такава е практиката не само в България но и в другите европейски страни.

Неочаквано кандидатурата на Искров получи подкрепа от Петър Берон, от независимия депутат Стефан Софиянски, от депутата от РЗС Георги Пинчев и от Мирослав Мурджов от Движение „Напред". По тяхно мнение БНБ под управлението на Искров се е откроила, като една от малкото стабилни институции в страната и действа адекватно по време на икономическата и финансовата криза.

Източник: БГНЕС,Снимка: БГНЕС