Искров влиза в Европейския съвет за системен риск

1771
Искров влиза в Европейския съвет за системен риск

Управителят на БНБ Иван Искров става член с право на глас в Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, който започна работа вчера, съобщават от БНБ.

Европейският съвет за системен риск (ESRB) започна работа на 16 декември съгласно съответното законодателство на Европейския съюз. Той е независим орган на ЕС, който отговаря за надзора на макроравнище върху финансовата система в съюза.

Той допринася за предотвратяването или намаляването на системните рискове за финансовата стабилност в ЕС, които възникват от процесите вътре във финансовата система. Съветът допринася и за безпроблемното функциониране на вътрешния пазар, а по този начин осигурява устойчив принос на финансовия сектор за икономическия растеж.


Както е предвидено в законодателството, председател на Европейския съвет за системен риск е президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

Мервин Кинг, управител на централната банка на Обединеното кралство (Bank of England), бе избран за първи заместник-председател на Европейския съвет за системен риск.

Седалището на съвета е във Франкфурт на Майн, а Секретариатът му се осигурява от Европейската централна банка (ЕЦБ). Генералният съвет на ЕССР ще проведе встъпителното си заседания на 20 януари 2011 година.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg