Исландия обяви план от 270 млрд. крони (1.5 млрд. евро) за капитализиране на трите основни банки в страната, национализирани през октомври заради световната финансова криза, предадоха световните агенции.

Планът е насочен към трите нови банки - Islandsbanki, New Kaupthing и New Landsbanki, създадени от "пепелта" на фалиралите през октомври търговски банки, съобщи правителството в комюнике.

Споразумението с кредиторите и бивши собственици на банките ще влезе в сила на 14 август. То предвижда по-голямата част от капитала на Islandsbanki и New Kaupthing да бъде върната на частни акционери, въпреки че държавата ще продължи да участва в капитала им и в административните им съвети.

Исландската финансова система, която представляваше до 11 пъти брутния вътрешен продукт (БВП) на острова, се срина миналата година и доведе до силно обезценяване на исландската крона, невиждан скок на безработицата и в крайна сметка се стигна до оставката на правителството.

Исландия, чийто парламент миналата седмица гласува за започване на преговори за членство в Европейския съюз, миналия месец намери решение на другия деликатен финансов въпрос, наследен от финансовата криза - връщането на Великобритания и Холандия на средствата, отпуснати като обезщетения на британските и холандските клиенти на фалиралата интернет банка Icesave.

Очаква се през 2009 година икономиката на страната да отчете рецесия от над 10 процента според министерството на финансите.

Източник: БТА