Централната банка на Исландия неочаквано вдигна основния си лихвен процент до 18%, което е най-високото му ниво от поне седем години, след като островната държава постигна съгласие с Международния валутен фонд, информира Bloomberg.

Централната банка увеличава основната лихва с 6 процентни пункта, се казва в съобщение на уебсайта на финансовата институция, разпространено днес. Така основната лихва вече е на най-високото си ниво 2001 г. насам. Причините за това решение ще бъдат публикувани по-късно днес.

Централната банка вдига лихвата в момент когато Исландия, първата западна нация, обърнала се за помощ към МВФ, след Великобритания, която направи това през 1976 г., се изправя пред продължително свиване на икономиката, придружено от вероятна хиперинфлация и нарастваща безработица.

Икономиката на страната ще се свие с до 10% следващата годината, прогнозират от МВФ. Исландия ще получи около 2.1 млрд. долара помощ от базирания във Вашингтон фонд, съгласно сделка, сключена на 24 октомври.

Днешното увеличение на лихвения процент идва, след като централната банка го намали на 15 октомври с 3.5 процентни пункта от 15.5%.

Финансовият регулатор в страната пое контрол над Kaupthing Bank, Landsbanki Islands и Glitnir Bank по-рано този месец, след като трите най-големи банки в страната не можаха да си осигурят краткосрочно финансиране.

Това ускори колапса на местната валута. Централната банка се опита да прикрепи кроната към еврото на 7 октомври, като се отказа от мярката само ден по-късно, изтъквайки като причина недостатъчната подкрепа.