Финансовият регулаторен орган на Исландия обяви днес, че поема контрол над най-голямата банка в страната – Kaupthing, информира Reuters. Това е третото подобно придобиване в последната седмица, с цел предпазване на местната банкова система.

Малката островна нация не успява да се справи със световната финансова криза, която доведе до фалита на няколко от най-големите банки в света, а финансовияt регулатор в страната днес обяви на уебсайта си, че местните депозити в банката са напълно гарантирани и че е получил правомощия от парламента да поеме контрол на Kaupthing.

Мярката е необходимата първа стъпка към постигането на целите на исландското правителство и парламент за подсигиряване на системно функциониране на местната банкова система и гарантиране на сигурността на местните депозити.

Действията на финансовия регулатор означават, че властите вече са поели контрол над трите най-големи банки в страната. Другите две банки Landsbanki и Glitnir преминаха в държавни ръце по-рано тази седмица.

Вчера Централната банка на Швеция се съгласи да отпусне заем на шведското подразделение на Kaupthing, за да му помогне в борбата с ликвидната криза.

От исландският финансов регулатор съобщават, че всички местни клонове на Kaupthing, както и кол центровете, банкоматите и онлайн операциите продължават да работят както обикновено.