Исландците за втори път отхвърлиха сделката за изплащането на милиарди евро на британци и холандци, изгубени по време на финансовия срив на страната през 2008 г., информира WSJ.

Категоричният народен отказ от идеята данъкоплатците да понесат бремето от проблемите на банкерите обаче крие рискован изход от цялата ситуация, който ще усложни усилията на Исландия да се присъедини отново към световните пазари.

Въпросната сума е около 5.8 млрд. долара и представлява депозитите на британски и холандски граждани в исландска онлайн банка наречена Icesave, които са били изгубени, след като операторът на онлайн банката Landsbanki Islands, фалира заедно с останалите големи исландски банки през октомври 2008 г.

Близо 60% от 175 000 гласоподаватели в Исландия отхвърлиха плана за компенсиране на правителствата на Великобритания и Холандия, които се намесиха и покриха депозитите на своите граждани в Icesave когато исландският фонд за гарантиране на депозитите беше изчерпан.

Сделката беше резултат от няколкомесечни преговори, по време на които Исландия получи много по-добри условия за изплащането на средствата. Предишното споразумение беше отхвърлено от 93% от исландците в друг референдум, проведен през март 2010 г.

През февруари президентът на Исландия Олавур Рагнар Гримсон наложи вето на закон, който щеше да одобри новата сделка. Това доведе до провеждането на референдум в събота.

Великобритания и Холандия изразиха разочарованието си от решението и дадоха индикации, че ще се отнесат проблема в съда.

Исландия е член на Европейското икономическо пространство (ЕИП), което означава, че се е съгласила, че ще спазва много от финансовите и търговските правила на ЕС, сред които е и изискването страните да поддържат механизъм за гарантиране на банковите депозити.

Регулаторният орган, който контролира сключените споразумения на ЕИП в Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, вече е предприел съдебни действия срещу Исландия. Според регулаторите Исландия е нарушила правилата като не е подкрепила вложителите в Icesave и като е възстановила депозитите на местните граждани преди тези на чужденците.

Според исландското правителство резултатът от референдума няма да се отрази на обслужването на дълга на страната през 2011 или 2012 г.

Изглежда обаче, че Исландия, която вече е изолирана от срива на финансовата й система, ще остане в трудно положение. Въпреки че нито Великобритания, нито Холандия не излязоха с официални становища вчера, всяка от двете страни може да наложи вето върху молбата на Исландия за присъединяване към ЕС.

Според отхвърлената вчера сделка Исландия трябваше да плати около (3.8 млрд. долара) на Великобритания и 2.1 млрд. долара на Холандия. Сумата се равнява на БВП на Исландия за около половин година. Страната ще трябва да връща средствата до 2046 г. при лихва от 3%.

Според Исландия обаче страната ще може да покрие 90% от сумата и дори цялата сума със средствата от продажбата на активите на Landsbanki и така само малка част ще дойде от джобовете на данъкоплатците.