Централната банка на Испания се очаква днес да обяви, че ще поеме контрола поне над три непублични спестовни банки, които не са успели да привлекат частен капитал по държавна програма, имаща за цел да възстанови доверието в банковата система на страната, информира Reuters.

Централната банка се очаква да инжектира капитал в двете каталунски банки Catalunya Caixa и Unnim, както и в галисийската банка NovaCaixaGalicia.

Испанските регионални спестовни банки са в основата на опасенията за финансовата система в четвъртата най-голяма икономика в Еврозоната.

Тези непублични банки, чийто брой беше значително намален чрез сливания през миналата година, са отпускали множество заеми на строителни предприемачи по време на имотния бум в страната и са използвани от регионални политици за финансирането на различни техни проекти.

От Централната банка на Испания за изчислили, че банковата система на страната има капиталов недостиг в размер на 17 млрд. евро, а според анализатори тези капиталови нива може да се наложи да бъдат увеличени още повече, за да компенсират загубите по токсични активи в сектора на недвижимите имоти.

Днес е крайният срок за спестовните банки да намерят частен капитал, за да стабилизират финансовото си състояние или бъдат национализирани.

Банките Bankia и Banca Civica успяха да набавят средства чрез първично публично предлагане на акции през юли, но други банки така и не успяха да намерят средства.

Трите банки, които вероятно ще бъдат национализирани, съставляват около 7% от банковата система на Испания и ще използват малко под 5 млрд. евро държавни средства.

Държавните средства, които ще бъдат инжектирани в спестовни банки, няма да надхвърлят 7.7 млрд. евро, като в това число са и използваните 2.8 млрд. евро за национализирането на Caja de Mediterraneo, казват от Централната банка на Испания.