Парламентът на Испания одобри създаването на "лоша банка", която ще държи токсични активи в сферата на недвижимите имоти в опит да осигури до 100 млрд. евро (130 млрд. долара) помощ от еврозоната за затруднените кредитни институции в страната, предаде ДПА.

Реформата бе одобрена с гласовете на консервативната Народна партия на премиера Мариано Рахой, която има абсолютно мнозинство в парламента, и на политическата организация Конвергенция и съюз на Каталония (CiU), пише БТА.

Испанските банки държат активи в недвижими имоти за над 300 млн. евро, включително около 180 млрд. евро токсични активи под формата на жилища, земя и заеми след спукването на балона в този сектор преди четири години.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви, че "лошата банка" ще стане факт през декември, като държавното участие ще бъде ограничено до максимум 50-процентен дял.

Реформата изисква също банките да увеличат капитала си от първи ред от 8 на 9%. Дават се по-големи правомощия на фонда за банково преструктуриране (Frob) и са включени механизми за ранно откриване на проблеми в банките.