Достъпът на испанските банки до европейския междубанков пазар е изолиран и само най-големите испански трезори успяват да се финансират, информира Reuters, позовавайки се на публикация на вестник Cinco Dias.

"Само най-големите испански банки успяват да получат финансиране, обезпечено с облигации на други страни като Германия, например. Испанските държавни облигации не могат да им осигурят финансиране," казва ръководител на испанска спестовна банка в публикацията.

Ситуацията се е влошила от началото на тази седмица, твърди вестникът.

"Чуждестранните банки не ни финансират на междубанковия пазар," споделя ръководител в една от средните по големина испански банки.

В края на май Fitch понижи кредитния рейтинг на Испания от AAA до AA+, подсилвайки страховете, че страната върви към дългова криза и ще има нужда от спасителни средства като Гърция, за да излезе от нея, като в същото време заплашва бъдещето еврото.

В понеделник Министерството на финансите на Испания обяви, че в четвъртък ще се опита да набере между 3 и 4 млрд. евро от продажбата на нови тригодишни облигации.

Анализатори заявиха, че не очакват търгът да се провали, отчасти защото испански банки като Santander и BBVA ще изкупят облигациите, ако се наложи.