Испанските банки могат да имат по-голяма нужда от капитал в сравнение с първоначалните прогнози след стрес-тестовете, според рейтинговата агенция Moody’s Investors Service.

Според агенцията финансовите институции в страната ще се нуждаят от 105 милиарда евро свеж ресурс, което е близо два пъти повече в сравнение с правителствените прогнози.

За сравнение официалните органи в Испания обявиха, че за рекапитализацията на банките в страната ще са необходими 53.7 милиарда евро свеж ресурс.

„За рекапитализацията на банките ще са необходими значително повече средства от публикуваните от испанското правителство суми“, коментира Мария Хосе Мори и Алберто Постиго, цитирани от Bloomberg. “Ако пазарните участници са скептични относно стрес-тестовете, негативните нагласи могат сериозно да подкопаят правителствените усилия за стабилизиране на банковата система“, допълват още специалистите от рейтинговата агенция.

Избягване на най-лошия сценарий за три-годишна рецесия в страната трябва да е част от правителствената политика за справяне с икономическата ситуация в страната, според наблюдатели.

Много от участниците на пазара бяха скептични относно резултатите от стрес-тестовете, според които седем банки в страната нямат нужда от свежи ресурси включващи имената на Banco Santander SA (SAN), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) и Banco Sabadell SA.

Най-голяма нужда от ресурс има национализираната Bankia group, за която ще са необходими 24.7 милиарда евро за посрещане на капиталовите изисквания.

Banco Popular Espanol SA е друга институция с нужда от сериозни средства – 3.22 милиарда евро. Акциите на банката се понижиха с над 6% вчера, след като банката обяви че ще набира капитал в размер на до 2.5 милиарда евро.