Вземането на кредити от страна на испанските банки от Европейската централна банка (ЕЦБ) скача през юни до рекордно високо ниво, което е индикатор за ограничен достъп до финансиране преди изтичането на едногодишната кредитна линия на ЕЦБ на стойност 442 млрд. евро в началото на юли, информира Reuters.

Данни от централната банка на Испания показват, че местните банки за взели назаем 136.49 млрд. евро от ЕЦБ през юни, което е скок в сравнение с взетите 105.6 млрд. евро през май. Като бъдат извадени сумите, които банките са депозирали обратно в ЕЦБ общата сума на взетите кредите и 126.3 млрд. долара, което е една четвърт от общата стойност на кредитите раздадени от ЕЦБ. За сравнение, тази сума е била 85.6 млрд. евро през май.

"Изглежда, че испанските банки все повече са разчитали на ЕЦБ през юни," казва Ник Матюз, икономист от RBS.

"Това вероятно се дължи на две причини. Първо банките вероятно са взели предпазни мерки преди изплащането на 442-та млрд. евро в началото на юни и второ, поради повече трудности около финансирането," казва Матюз.

Вземането на заеми от страна на испанските финансови институции от ЕЦБ скача през май в сравнение с взетите малко над 90 млрд. евро за първите четири месеца на годината, след като междубанковите пазари замръзнаха, а местните банки се обърнаха към ЕЦБ за финансиране.

Големите испански банки като Santander и BBVA са имали малки проблеми с достъпа до пазарите, тъй като са по-добре капитализирани в сравнение с някои малки банки, които будят повече опасения, като се има предвид тяхната експозиция към необслужвани имотни заеми.