Испанските банки, които бяха разклатени от спукването на балона на пазара на недвижимите имоти, се нуждаят от 59.3 милиарда евро, за да се рефинансират. Но помощта, която ще им предостави еврозоната, може да бъде "значително по-малка", показва независим одит, публикуван днес.

От изследваните 14 банки (90% от сектора) най-голяма нужда от пари има Bankia, която вече беше поставена под държавна опека.

Банката се нуждае от 24.7 милиарда евро, показва одитът, наблюдаван от американския кабинет Оливър Уайман. Той ще послужи като основа за изчисляването на необходимата помощ от еврозоната.

Именно Bankia, която поиска държавна помощ от около 20 милиарда евро през май, ускори намесата на еврозоната през юни, пише БГНЕС.

Държавите от валутния съюз обещаха да предоставят максимална помощ от 100 милиарда евро, кредитна линия, възприета от пазара като етап преди отпускането на спасителна помощ на държавата.

Но "е важно да подчертая, че установените нужди от капитали (в одита) не са окончателната цифра на държавната помощ за банките", съобщиха министерството на икономиката и Испанската централна банка, представяйки резултатите от одита. "Тази помощ може да е значително по-малка", 59.3 милиарда евро, защото част от парите могат да бъдат намерени по други начини като отстъпване на активи, увериха те в комюнике.

От 14-те изследвани банки, седем, сред които най-големите в страната Santander и BBVA, няма да се нуждаят от допълнителни капитали. Останалите седем имат нужда от 59.3 милиарда евро, но сумата намалява до 53.7 милиарда, ако се вземат предвид течащите процеси на сливане.