Клиентите на испанската банка „Банкия”, която миналата седмица беше национализирана, са изтеглили над 1 милиард евро от сметките си, съобщава испанският вестник „Ел мундо”, позовавайки се на информация, обявена по време на среща на управителния съвет на финансовата институция, съобщи агенция "Фокус".

В сряда акциите на „Банкия” изгубиха 10% от стойността си, след като банката се забави с публикуването на финансовите си резултати от първото тримесечие.

Това породи опасения сред инвеститорите, които се притесняват за размера на загубите, които е претърпяла банката.

В сряда, 9 май, Испания пое контрола над „Банкия”, която стана четвъртата национализирана финансова институция в страната.

Очаква се всеки момент Мудис да понижи рейтинга на 21 испански банки, а испанското правителство поиска помощ от ЕЦБ за банковата реформа.

Днес пък на мадридската борса цареше пълна паника, свързана с падането на котировките на водещите банки в страната.

Отново най-ниско търгуваната позиция бе на национализираната преди седмица „Банкия”, обслужваща 10 млн. клиенти и имаща близо 400 хил. акционери, предаде ИТАР-ТАСС.

Акциите на четвъртата по обем на капитала банка в Испания паднаха с 28%, а за последните 10 месеца банката е загубила общо 68.5% от борсовата си стойност.

Паниката с теглене на пари от банките стартира миналата седмица в Гърция, когато се разбра, че страната върви към нови избори, поради невъзможност за съставяне на правителство. Само от началото на седмицата гърците са изтеглили над 1.2 млрд. евро от банковата система.