Кредитните карти са неразделна част от нашия живот. С тях можем да правим всичко - да плащаме в ресторанта, да резервираме почивка или да си купим самолетни билети. Тяхната концепция е купи сега, плати повече по-късно, което се струва много удобно на потребителите.

Вижте още: Всичко за кредитните карти с чип

Как са се появили?

Много хора си мислят, че първата кредитна карта най-вероятно е издадена от Visa или Mastercard. В действителност обаче, това не е така. Diners Club на практика е първата кредитна карта, създадена от Франк МакНамара, ръководител на Hamilton Credit Corporation, през 1949 година.

Ето и мита, свързан със създаването й:

През 1949 година МакНамара вечеря с приятели в Major Cabin Grill в Ню Йорк. След като приключва и иска сметката, той осъзнава, че е забравил портфейла си. Звъни на жена си, която идва и го спасява от неудобната ситуация.

МакНамара обаче решава, че никога повече няма да изпадне в подобно затруднение. За да реши проблема, той създава картата Diners Club и една година по-късно се връща в същото заведение в Ню Йорк, където плаща с нея. Той разписва сметката и така се заражда кредитната карта.

Впоследствие компанията на МакНамара убеждава и други ресторанти да започнат да работят по тази схема, която става толкова популярна, че през 1951 година в нея се включват вече 20 000 компании.

Банките, отдавна работещи с кредитни инструменти и микрокредити, забелязват голямата популярност на картите Diners Club. Институции, като American Express и Franklin National Bank, започват да издават подобни карти, при които печелят от начисляване на такси.

За да станат печеливши обаче, те имат нужда от голяма клиентска база. Така че банките започват издаването и разпращането на карти на всеки, чийто адрес и контакт имат, с надеждата, че той ще се включи в мрежата.

Това се превръща в проблем и измамите зачестяват, като много хора получават известие, че нещо е платено с техните карти, които те така и никога не са получили. Въвеждат се законодателни мерки през 1974 година за предпазване на потребителите от измами.

До този момент голяма част от картите вече са преминали от модел на начисляване на такси към модел на олихвяване само на използваната сума. Все повече и повече потребителите преминават към модела „купи сега, плати по-късно“.

Кога са се появили двама от най-големите издатели на кредитни карти - Visa и MasterCard?

През 70-те години на миналия век Visa и MasterCard са извели кредитните карти на ново ниво със създаване на асоциация от банки членове, които да работят съвместно. Вместо да работят като посредник между търговци и клиенти, Visa и MasterCard са посредник между големите банки, от една страна, и потребителите - от друга.

Те също така работят и с големите търговски вериги, за да предложат сериозно разнообразие от специфични кредитни карти, даващи предимства в пазаруването при определени търговци.

Бумът в индустрията на кредитните карти обаче предизвиква известни опасения, въпреки тяхното удобство. Цената на тези услуги става все по-висока и по-висока, като хората трупат и трупат нови дългове, често без да се замислят и осъзнават.

Много хора разбират на по-късен етап, че трудно могат да покриват този скъп кредит, като попадат в спиралата на вечна задлъжнялост, в която плащат само минималната вноска (или основно лихви), а задължението им остава.