Най-голямата италианска банка планира да съкрати 9000 работни места, или около 5% от наличната си работна сила, след като осъществи поглъщания в размер на 61 млрд. долара за последните три години, сочи публикация на Bloomberg.

Около половината от съкращенията ще бъдат осъществени в големите западноевропейски пазари като Италия, Германия и Австрия, след като през изминалата година закупиха италианската банка Capitalia SpA, а през 2005 година немската HVB Group.

Акциите на финансовата институция загубиха 4% от стойността си по време на търговията си в Милано.

Действията се налагат в резултат на невъзможността на финансовата институция да повишава печалбата си, която се понижи с 51% през първото тримесечие на годишна база, засегната от кризата на ипотечните пазари.

В усилията си да генерира ръст от там, банката отвори близо 1 300 клона в страните от Централна и Източна Европа.

Тя прогнозира ръст от 6.7% в приходите си за тази година, благодарение на очакванията за добро представяне именно в региона на ЦИЕ, където ръстът се очаква да възлезе на 19%.

От закупуване на полската Pekao SA през 1999 година, банката е разкрила офиси в страни като Русия, Турция, Унгария и Казахстан.

От началото на годината акциите на компанията са поевтинели с 29%, до голяма степен вследствие на кризата, обхванала водещите световни финансови институции.