Алесандро Профумо, директор на един от най-старите кредитори в света – италианската Банка „Монте Пасхи” от Сиена (Banca Monti dei Paschi di Siena), ще бъде съден през октомври за измама и ощетяване на държавата в особено големи размери, по дело, свързано със задълженията му като директор на банката UniCredit, съобщава бТВ.

Според официални източници Профумо и още 19 души са разследвани за укриване на данъци в размер на 240 млн. евро. Подсъдимите са извършвали престъплението си посредством комплексен финансов механизъм, благодарение на който трансформирали данъците върху лихвите в дедуктивни дивиденти.

Обвиненията са свързани с това, че UniCredit се е възползвала от италианския клон на британската банка Barclays, за да намали облагаемите си приходи, посредством механизъм, наречен „Бронтос”.

Сред обвиняемите са и трима представители на британската банка Barclays, както и неколцина настоящи и бивши мениджъри на UniCredit , най-голямата банка в Италия.

Алесандро Профумо беше освободен от UniCredit през 2010 г. след продължителен скандал с борда на директорите. По време на 13-годишното си управление на банката, Профумо превърна UniCredit в международен банков гигант, посредством серия сливания, предимно в Източна Европа, припомнят наблюдатели.