Асоциацията на италианските банки (ABI) обяви "война на кеша" в страната, където кредитните карти се използват по-малко от половината от средното ниво за ЕС, пише Bloomberg.

От ABI твърдят, че на банките и компаниите им струва 10 млрд. евро годишно, за да осъществяват кешови плащания, основно заради засилените мерки за сигурност и труд.

ABI има за цел да намали тези разходи като промотира електронните плащания с кредитни и дебитни карти и банковите преводи както в частния така и в публичния сектор.

"Италия спешно трябва да направи тези промени, за да настигне останалите страни като Франция, където безкешовите плащания за обществени услуги са възможни от повече от две десетилетия," казва Рита Кампореале от ABI.

Културата на използване на пари в брой е дълбоко вкоренена в италианските семейства. Италианците са най-малко задлъжнелите потребители в ЕС и са сред тези, които спестяват най-много, показват данни на Евростат за 2009 г. Компаниите често плащат заплати в брой, за да избегнат данъци, особено в южните части на страната, където организираната престъпност е по-голяма.

Италия губи около 100 млрд. евро приходи годишно от необложени транзакции в така наречената сива икономика, която възлиза на около 22% от БВП на страната. От Финансовото министерство са се съгласили с предложенията на ABI обществените служби да приемат електронни плащания и да инсталират ПОС терминали, според Кампореале. Банките също така искат да се забрани изплащането на заплати в брой.

Потребителите и търговците обаче са скептично настроени и смятат, че банките единствено искат да увеличат броя на транзакциите си, за да нараснат печалбите им.

От ABI не съобщават колко ще спечелят банките от комисионните свързани с електронните плащания.

Средностатистическият италианец осъществява по 26 транзакции с кредитна карта годишно, според последните данни на Централната банка на Италия от месец май миналата година. Това е пет пъти по-малко в сравнение с Великобритания, която оглавява класацията със 125 транзакции годишно.

Таксите върху плащанията с кредитни карти карат търговците на дребно и собствениците на малък бизнес да отказват да ги приемат. "Трябва да плащаме такси в размер на 3-4% за всяка транзакция," казва шофьор на такси в Милано.

Потребителите обикновено покриват тази такса, тъй като таксиметровите шофьори често закръгляват сметките им.

Visa Europe Ltd. ще намали таксите по плащанията с дебитни карти, който начислява на търговците на дребно. Visa Europe постигна споразумение с Европейската комисия да намали таксите до 0.2% на транзакция. MasterCard постигна подобно споразумение с ЕК през миналата година, съгласявайки се да намали таксите до 0.3% за транзакции с кредитни карти и 0.2% за дебитни карти.

С намаляването на таксите в Италия цената на използването на карти почти се уеднаквява със скритите разходи за управлението на пари в брой, казва Давиде Стефанини, генерален мениджър на италианското подразделение на Visa Europe. "Търговците забелязват само разходите при ползването на карти, защото трябва да плащат фиксирана такса," според него. "Кешът обаче също си има разходи, свързани с боравенето с него, транспортирането и сигурността."

Да бъдат накарани италианците обаче да ползват безкешови плащания ще бъде много трудно, според Карло Алберто Карневале-Мафе, професор в Миланския университет Bocconi. "При италианците има силна семейна традиция, която ги кара да избягват задълженията и да спестяват много, за да подсигурят бъдещето на децата си," смята той.

"Италианците обичат солидни инвестиции като жилищата. А за обновяването им или закупуването им под масата, има ли по-добър начин от плащането в брoй?"