Покритието на валутния борд е над 140%, дори и без парите на правителството. Това заяви по Дарик радио управителят на БНБ Иван Искров. По думите му кабинетът води разумна фискална политика.

"Никога не сме падали близо до минималното изискване (за борда), дори ако не вземате предвид фискалния резерв на правителството - ако теоретично той е 1 лев или нула лева, пак покритието на борда е над 140 и няколко процента", заяви Искров. Той бе категоричен, че няма никаква опасност за борда. "А що се отнася до правителството, правителството както всяко домакинство, както всяка фирма, трябва да си прави сметката - колко пари има, колко възможности има да оптимизира разходите и т.н.", допълни управителят на БНБ. Той определи дефицита като "приемлив" и приветства плановете на кабинета да го намали под 3%, каквото е изискването според критериите на Европейския съюз.

Управителят на БНБ Иван Искров бе категоричен, че банките у нас продължават да са стабилни, независимо от очакваните по-ниски печалби. Той допълни, че банките ще трупат повече провизии. Кредитирането през 2010 г. ще отбележи минимален ръст с около 1%, каза още той. Гръцките банки - майки не просто няма да изтеглят капитал от България, а напротив - натискат българските си дъщерни банки за по-големи печалби, заяви още управителят на БНБ.

В България "гръцките" банки не са гръцки на практика, тъй като са наши банки, регистрирани по местното законодателство. "Те са с гръцки собственици, но банките са изцяло под надзора на БНБ", категоричен бе Искров. Той каза, че при по-голяма икономическа криза и дори рецесия, както в Гърция, е логично банките майки в Атина да "натискат" своите субсидиари тук, в Румъния, Сърбия, Полша и други страни, за да може да кредитират повече и да правят по-голяма профит печалба за групата.

"Затова нямаме никакво напрежение между банките майки и банките, които са регистрирани у нас. "Напротив - те работят нормално, имат висока ликвидност и търсят нови клиенти", допълни Искров. България ще стане член на еврозоната, но не трябва да бързаме с това, каза още управителят на БНБ.

Източник: БГНЕС