Управителят на Българската народна банка Иван Искров е подал оставка, считано от 10 октомври. Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя посочи, че тази сутрин е получено писмено искане от Искров, в което той моли Народното събрание да приеме неговата оставка като управител на БНБ, считано от 10 октомври тази година. В мотивите си Искров посочва, че и той, и подуправителя на БНБ Николай Неновски, са избрани предсрочно от 40-то Народно събрание.

Оставката стана факт, след като в края на май той бе избран за втори мандат като управител на Българска народна банка.

По повод на предсрочното избиране на Иван Искров за управител на БНБ за втори мандат, новият финансов министър Симеон Дянков каза, че този избор е незаконен и не е трябвало да се допуска.

Той каза, че има добри специалисти в България в този сектор, но не посочи кого има предвид. По този начин, Дянков не отрече още преди месец, че Искров ще бъде сменен.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обяви, че на Искров му остават още шест месеца мандат.

Иван Искров е управител на Българската народна банка от октомври 2003 г. Преди да заеме тази длъжност, той е бил народен представител от 2001 г. до 2003 г. от квотата на НДСВ, председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по европейска интеграция и член на Съвместен парламентарен комитет (СПК) България - Европейски съюз.

От 1999 г. до 2001 г. е бил изпълнителен директор и член на УС на "Росексимбанк" АД. През периода 1997 г. - 1999 г. Иван Искров е бил изпълнителен директор и член на УС на "Банка ДСК" АД. Преди това от 1993 г. до 1997 г. е заемал длъжностите експерт, инспектор и старши инспектор в БНБ, управление "Банков надзор".