Два основни момента са характерни за банковия сектор тази година - стрес тестовете и какво правят банките в самите тях. Не мисля, че стрес тестовете са нулирали интереса на банките да кредитират. Ако трябва да говорим за тестовете, в края на август ни предстои да присъстваме на едно ревю. Това прет-а-порте ще бъде интересно за всички клиенти на банките, депозантите и др. - това заяви Иван Кутлов, началник на управление Трежъри в Обединена българска банка, на форума "Шумът на парите".

Според Кутлов от гледна точка на регулаторите става дума за абсолютен стриптийз. Това упражнение е много мащабно. То кара банкерите да си подредят къщичките, допълни специалистът. Той уточни, че стрес тестовете изцяло се осъществяват по метрология на Централната европейска банка.

Според Иван Кутлов има желание да излезе наяве ситуацията по отношение на банките в кредитните им експозиции и да станат ясни новите искания на регулатора как да се прави този бизнес.

Показваме абсолютно всичко, което имаме, заяви началникът на управление Трежъри в Обединена българска банка. По думите му стресът обхваща 70-80% от кредитните експозиции.

За ОББ случващото се не е изненада. То представлява шанс да оптимизираме дейността си. Не забравяйте, че много полезно в стрес тестовете е присъствието на външни консултанти, които дават свеж поглед върху бизнеса, смята Кутлов и уточни, че предстои да се наслаждаваме на това ревю, което ще направи регулатора много щастлив.

Началникът на управление Трежъри на ОББ е категоричен, че не може да каже, че банките не се занимават с това, което е основната им дейност.

Лекуване на болките от миналото

По отношение на лошите кредити Кутлов заяви, че оптимистичното е, че новата продукция от последните четири години, която банковата система има в кредитирането, се състои от незначителна част лоши кредити.

Взели сме си поуките, категоричен е той и допълни, че едва ли в близко бъдеще ще бъдат достигнат едновремешните мащаби.

Много важно е да се разбере от публиката е, че трябва време банките да асимилират лошите кредити. Трябва по някакъв начин да обработим загубата от тях и искам да подчертая, че е необходимо време, за да се излекуват болките от миналото, смята Иван Кутлов.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.