Небанковата финансова институция Изи Асет Мениджмънт, известна с малките и необезпечени потребителски заеми Изи Кредит, беше вписана като финансова институция в регистъра на Българската народна банка (БНБ), което урежда дейността й по кредитиране от 1 октомври тази година.

Със заповед на подуправителя на БНБ Румен Симеонов на компанията бе издадено удостоверение по Закона за кредитните институции и Наредба №26 за финансовите институции, информираха за Profit.bg от компанията.

Както вече стана известно от 1 октомври тази година небанковите финансови институции в България трябва да бъдат регистрирани в Централния кредитен регистър (ЦКР) на БНБ. По този начин кредиторите ще могат да виждат всички финансови задължения на домакинствата и фирмите в страната, както и цялата им кредитна история до пет години назад.

До момента данни към регистъра подаваха само банките, заради което те нямаха информация за това какви кредити отпускат небанковите институции на техни клиенти и обратното.

„Добрата новина от промяната е за коректните клиенти, които погасяват задълженията си навреме. Те ще могат да получават по-лесен достъп до финансиране и по-ниска цена на кредита, което при сегашните затегнати условия на кредитиране е от изключително значение", коментира Неделчо Спасов, изпълнителен директор на Изи Асет Мениджмънт. „Обратно - клиент, който прави закъснения и не плаща вноските по някой свой кредит, ще се счита за по-рисков и това или ще му попречи да вземе нов заем или ако му се отпусне такъв ще е при по-висока лихва", заяви Спасов.

Включването на небанковите финансови институции в Централния кредитен регистър е революционна промяна за българския пазар на кредити. Очакванията са това да подобри прозрачността и информираността в сектора, което от своя страна да позволи на кредиторите да правят по-адекватна и прецизна оценка на клиентите.

„Кредитната история ще играе същата роля, която едно време ученическият ни бележник играеше в училище и чрез който ни оценяваха дали сме добри ученици и какво бъдеще ни чака", коментира Станимир Василев, другият изпълнителен директор на компанията.