Небанковата финансова институция Изи Асет Мениджмънт АД, регистрира отчетлива тенденция на забавяне темпа на растеж на лошите кредити през третото тримесечие, съобщиха от небанковата финансова институция за Profit.bg.

Към края на септември делът на просрочията в общия кредитен портфейл на компанията е 11%, което е около средните за сегмента стойности, отчетени преди ден в данните на БНБ. Динамиката на ръста им обаче показва, че процесът на рязкото им покачване е на изчерпване.

За периода юли-септември те са се покачили с 8%, което е три пъти по-малко спрямо първото полугодие, когато повишението им беше - съответно 37% за първото и 22% за второто тримесечие. Темпът на растеж на необслужваните кредити спада още повече ако се гледат последните два месеца на деветмесечието - само 2%.

„Данните за компанията ни от последните месеци показват, че ситуацията със забавените погашения се нормализира и че сегментът постепенно излиза от кризата", коментира Станимир Василев, един от двамата изпълнителни директори на Изи Кредит. По думите му укротяването на лошите кредити може да се приема като сигнал за способността на компаниите за бързи заеми да управляват бизнеса си добре и в трудни времена, както и за стабилизиране и постепенно възстановяване на българската икономика като цяло.

„Позитивно за решаване на проблема с просрочията съдействат и фактори като желанието на клиентите да запазят кредитната си история чиста и отстъпките, които дружеството прави към заемополучателите със забави", каза още Станимир Василев.

Както вече стана ясно от октомври наред с банките, регистрираните в кредитния регистър на БНБ небанкови финансови институции също могат да проверяват финансовите задължения и историята на клиентите си за период от пет години назад. Това се очаква да позволи на кредиторите да правят по-адекватна и прецизна оценка на кандидатстващите за кредити, а последните от своя страна да получат по-лесен достъп до заеми, стига да са изрядни платци.

В същото време Изи Кредит предлага на заемополучателите си с просрочия предоговаряне и преструктуриране на кредита, така че те да могат да го изплащат, а и историята им да остане чиста.

Независимо от рецесията компанията реализира стабилен ръст на клиентската си база и на проникването в по-малки населени места. Броят на отпуснатите от компанията "малки кредити в дома" за първата половина на 2009 г. достига 38 953, което е ръст от близо 11% в сравнение с полугодието на 2008 г.

Печалбата й за периода достигна 2.1 млн. лв., като очакванията за цялата година са тя бъде 4.42 млн. лв. преди плащането на данъци, което ще е ръст от 32% спрямо постигнатото през 2008 г.

Сн.: Станимир Василев, изпълнителни директори на Изи Асет Мениджмънт (в ляво)