Европейските банки, които имат дългови книжа на Испания, Португалия, Италия и Ирландия в размер на 1.19 трилиона долара не са подготвени за това Гърция да напусне Еврозоната, пише финансовото издание Bloomberg.

Въпреки повишените капиталови буфери от страна на европейските финансови институции, отписаният гръцки дълг и използваните възможности за рефинансиране от страна на Европейската Централна Банка, те остават податливи на изтегляния на капитал при евентуално напускана на Еврозоната от страна на Гърция.

Дори и след две години на подготовка за кризисната ситуация, банките са изложени на риск при потенциално масово изтегляне на депозити от населението на Европа, допълва изданието.

„Излизането на Гърция от Еврозоната ще е отваряне на кутията на Пандора“, смята Жак Порта, главен стратег в Ofi Gestion Privee в Париж, цитиран от финансовото издание. „Това би било катастрофа, която ще доведе до други катастрофи“, допълва още анализаторът.

Вероятността от това Гърция да напусне Еврозоната се повишава предвид на политическата несигурност в страната и предстоящите нови избори в средата на юни. В страната може да бъде съставено правителство, което да отмени постигнатите с ЕС споразумение за бюджетни съкращения включващи непопулярни в страната мерки.

За пръв път политически лидери и банкери открито говорят за напускане на Еврозоната от Гърция.

Непоследствен резултат от такова едно действие би било масово теглене на депозити в страни като Португалия, Ирландия, Испания и Италия, предвид на възможните спекулации, че те също може да бъдат принудени да напуснат Еврозоната.

Към края на миналата година Германия, Франция и Великобритания са имали дългови експозиции към тези страни в размер на 1.19 трилиона долара.

Ако Гърция напусне Еврозоната, новата валута на страната най-вероятно ще претърпи незабавна обезценка от до 75% спрямо еврото, което ще е пагубно за състоянието на страната, прогнозират икономисти от UBS.

„Най-голямата текуща опасност пред банките е възможноста от теглене на депозити“, смята Андрю Стимпсън, банков анализатор в Keefe, Bruyette & Woods Ltd. „Колкото повече законодателите коментират в публичното пространство опциите за излизане на страната, толкова повече депозантите в Испания, Ирландия и Португалия ще теглят своите спестявания“, смята още специалиста.

Това вече може би се случва. Банките в Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания отчитат намаляване на депозитите с 80.6 милиарда евро, или 3.2% от края на 2010-та година към края на март, според данни на ЕЦБ.