Злоупотребите с банкови карти в Европа са се увеличили през 2012 г., най-вече заради нарасналия брой кражби през интернет. Общата стойност на извършените престъпления с банкови карти е нараснала с 14.8% между 2011 и 2012 г. и се оценява на 1.33 млрд. евро. Това показват данните от доклад на Европейската централна банка за страните от зоната SEPA (ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария).

Тези резултати се обясняват между другото с бурния успех на онлайн пазаруването през последните години. Около 60% от кражбите от банкови карти през 2012 г. са извършени през пощенски разплащания, телефон и интернет, свързани с електронно пазаруване.

Измамите с банкови карти , увеличили се с 21% през периода, се наблюдават включително и в страни, които предприеха значителни усилия за подобряване на сигурността на разплащанията с карти през интернет, подчертава докладът.

„Тези данни показват, че трябва да останем бдителни срещу измамите с банкови карти, въпреки че е успокояващо да се види, че нивото на фалшифициране в зоната SEPA е по-ниско от това извън нея, благодарение на по-високите стандарти за безопасност“, коментира вицепрезидентът на ЕЦБ Виктор Констанцио.

В същото време броят на кражбите от банкови карти в ЕС се е понижил с 9.3% по отношение на нивото от 2008 г., докато общият брой на трансакциите се е повишил с над 17%.

В пропорции кражбите от банкови карти заемат дял от 0.038% от всички трансакции през 2012 г. спрямо пик от 0.05% през 2009 г.