Днес в Държавен вестник е обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗИД на ЗГВБ), с който в българското законодателство се въвеждат изискванията на приетата на 11 март 2009 г. Директива 2009/14/ЕО на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 94/19/ЕО относно схемите за гарантиране на депозити по отношение на гарантирания размер и срока за изплащане, съобщиха за Profit.bg от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Основните промени съгласно директивата се отнасят до намаляването на сроковете за вземане на решение за отнемане на лицензията на банка при установяване на неплатежоспособност и за изплащането на гарантираните суми по влоговете, сътрудничеството между системите за гарантиране на влоговете, провеждането на регулярни тестове на своите системи, както и подобряването на информираността на вложителите.

Съгласно измененията в ЗГВБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) започва да изплаща гарантираните суми по влоговете не по-късно от 20 работни дни, считано от датата на отнемане на лицензията, вместо досегашните 45 дни. При изключителни обстоятелства този срок може да бъде удължен с не повече от 10 работни дни.

Срокът за подаване на информация за гарантираните влогове в банка с отнета лицензия от назначения квестор, ликвидатор или синдик до Управителния съвет на ФГВБ се съкращава съответно от 15 дни на 3 работни дни. Срокът за оповестяване в най-малко два централни ежедневника на началния ден на изплащането на гарантираните суми по влоговете, както и банката, която ще извърши изплащането, се съкращава от 15 дни на не повече от 7 работни дни преди започване на изплащането на сумите.

Тези срокове влизат в сила от 1 септември 2009 г.

С цел по-ефикасно функциониране на системите на страните-членки на Европейския съюз, измененията в ЗГВБ въвеждат нови задължения за ФГВБ - да си сътрудничи с органите на съответната система за гарантиране на влоговете, както и да извършва регулярно тестове на системата за гарантиране на влоговете. Тези задължения влизат в сила от датата на обнародване в Държавен вестник.

Със Заключителните разпоредби на ЗИД на ЗГВБ, в Закона за кредитните институции, се въвеждат разпоредби за засилване на защитата на потребителите на банкови услуги, с които се разширява обхватът на информацията, предоставяна от банките на вложителите, както в общите условия по предлаганите влогове, така и в индивидуалните договори относно приложимата система за гарантиране на влоговете, размера, до който те са гарантирани, компетентния орган, който изплаща сумите, както и влоговете, които не подлежат на защита. Измененията влизат в сила от датата на обнародване в Държавен вестник.