Давностният срок за изплащане на сумите по гарантираните влогове на вложителите в Международна банка за търговия и развитие изтича на 29 юли 2010 г., информират от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

На 29 юли 2010 г. изтича общият давностен срок за изплащане на сумите по гарантираните влогове в Международна банка за търговия и развитие (МБТР). Изплащането на гарантираните влогове в МБТР започна на 29 юли 2005 г.

Законът за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) не посочва краен срок за изплащане на гарантираните суми по влоговете, поради което се прилагат разпоредбите на Закона за задълженията и договорите, съгласно които общият давностен срок за погасяване на вземанията е 5 години.

В тази връзка вложителите в МБТР - физически и юридически лица, които съгласно ЗГВБ имат право на гаранция по влоговете си и не са ги потърсили до този момент, следва да предприемат необходимите действия за получаване на гарантираните суми.

Изплащането на гарантираните суми по влоговете в МБТР се извършва от Обединена българска банка (ОББ) АД чрез клоновата й мрежа в страната. След представяне на издаденото от синдиците на МБТР удостоверение в съответния клон на ОББ АД вложителят получава правото на разпоредителни действия със средствата по откритата му служебно в ОББ АД сметка.

Максималният размер на гаранцията по влоговете в МБТР е 25 000 (двадесет и пет хиляди) лв. според разпоредбите на ЗГВБ към момента на отнемането на лиценза на банката през месец юни 2005 г.