Източна Европа може да спечели от отдръпването на западните банки

1629
Източна Европа може да спечели от отдръпването на западните банки

Източна Европа, чиито банки са най-зависими от чуждестранно финансиране в света, може да извлекат ползи в дългосрочен план от оттеглянето на западните банки, тъй като икономическите дисбаланси намаляват и оставят по-здрава платформа за растеж, пише Bloomberg.

Кредитирането в региона стагнира, според Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). И докато това натежава над икономическия растеж, в същото време намаляват бюджетните дефицити и дефицитите по текущите сметки, както и външният дълг, подпомагайки местните депозитни пазари и предпазвайки региона от балони.

Чуждестранни банки като, италианската UniCredit SpA и австрийската Erste Group Bank AG, доминират банковата индустрия в Източна Европа, притежавайки три четвърти от активите. Инвеститорите се опасяваха, че оттеглянето на западните банки, които, според Международния валутен фонд (МВФ), са добавяли по около 1.5% на година към БВП на държавите в Източна Европа, до 2008 г. ще попречи на възстановяването на региона от рецесия.

Цената на застраховането на унгарските и полските държавни облигации срещу дефолт нарасна до 437 и 163 базисни пункта, в сравнение с 378 и 144 в началото на миналата година, показват данни на Bloomberg. Един базисен пункт се равнява на 0.01 процентни пункта.

Източна Европа не е първият регион, който трябваше да се справя с кредитен шок. Дерегулацията на финансовата индустрия в скандинавските страни доведе до кредитен балон, който се спука в началото на 90-те години, докато притокът на чужди капитали в Азия вдигна цените на имотите и акции, преди те да се сринат през 1997 г.

И двата региона трябваше да преминат през рецесии след това. Дори и при това положение, някои икономики отчитаха растеж в продължение на десетилетие, а дългът на шведските домакинства, например, падна до около 80% от разполагаемия доход през 1995 г., в сравнение със 140% през 1990 г. Вносът на Тайланд пък се срина, превръщайки търговски дефицит от 16 млрд. долара за 1996 г. в излишък от 2.5 млрд. долара пет години след това.

Скандинавските правителства, в това число и Швеция, са подобрили фискалната си дисциплина с излизането от техните кризи, според доклад на McKinsey Global Institute от януари, в който се казва, че това е предпоставка за икономически растеж.

Членовете на ЕС от Източна Европа вървят по същия път, като всичките планират да отчетат бюджетен дефицит в рамките на зададения от съюза лимит от 3% от БВП през тази или следващата година. Част от прилаганите мерки са реформа на пенсионната система в Полша и повишаване на данъка върху продажбите в Латвия.

Процесът на деливъридж може да се окаже положителен, стига той да се случва “постепенно” и “методично,” според Бас Бакер, ръководител на подразделението на МВФ за Източна Европа, и неговия заместник Кристоф Клинген.

Ползите включват и намаляване на външния дълг, което би понижило финансовите изисквания и би направило валутите по-стабилни, смята Бакер.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg