Американската банка JP Morgan Chase ще плати 264 млн. долара за уреждане на съдебен иск, породен от наемането на деца на високопоставени китайски представители, за да се сдобие с бизнес в страната, пише ВВС.

Американското министерство на правосъдието нарече схемата „чист подкуп“ и допълни, че тя е поставила под заплаха националната сигурност. Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) и министерството на правосъдието започнаха разследване през 2013 г.

Банката ще плати на комисията 130 млн. долара за нарушения на Закона срещу корупционните практики в чужбина. Очаква се също така тя да плати 72 млн. долара на американското министерство на правосъдието и 61.9 млн. долара на Борда на управителите на Федералния резерв.

Законът срещу корупционните практики в чужбина, който на практика забранява на американски компании да плащат на чуждестранни държавни служители, за да им помагат да се сдобият с бизнес, е един от най-стриктните закони срещу подкупите в света.

JP Morgan беше обвинена, че е създала схема за наемане на неквалифицирани кандидати за престижни позиции в инвестиционното банкиране, защото те били представени на банката от държавни служители, които можели да й осигурят бизнес. Банката не плащала директно на китайски чиновници, но американските власти решиха, че практиката й е равносилна на същото.

SEC съобщи, че за седем години около 100 стажанти и служители на пълно работно време били наемани по искане на представители на чуждестранно правителство, които помогнали на JP Morgan да се сдобие или да задържи бизнес, който генерирал приходи за над 100 млн. долара.

„Служителите на JP Morgan са знаели, че компанията потенциално нарушава закона, но са продължили неправомерната програма за наемане на служители, защото облагите за бизнеса и новите договори били сметнати за твърде доходоносни“, се казва в съобщението на SEC.

Цената на акциите на банката се повиши с 1.1% в Ню Йорк, до 78.25 долара и нарасна с почти една пета тази година.