Щатската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co., която закупи по-голяма част от банкрутиралата Washington Mutual Inc. вчера, е набрала 10 млрд. долара от продажба на акции днес, става ясно от публикация на финансовото издание Bloomberg.

JPMorgan, която откупи депозитите и клоновете на изпадналата в затруднение банка, е продала акциите при цена от 40.5 долара за брой, или с 6.8% под цената им на затваряне вчера на щатските пазари при ниво от 43.46 долара.

Базираната в Ню Йорк банка е продала сумарно 246.9 млн. акции, според изнесената днес информация.

Набраните средства ще бъдат използвани за неутрализиране на очакванията за отписване на активи през третото тримесечие в размер на 8 млрд. долара.

До вчера акциите на компанията останаха без изменение от началото на годината, на фона на понижението на банковия индекс от 19%.

Базираната в Сиатъл WaMu, която е основана през 1889 г., е най-голямата банка, фалирала някога в САЩ. Активите й възлизат на 307 млрд. долара и надхвърлят значително тези на Continental Illinois National Bank (40 млрд. долара) и IndyMac (32 млрд. долара), които фалираха през 1984 г. и през май тази година, респективно.

От друга страна, продажбата на активите на WaMu на JPMorgan Chase ще попречи на фалита на банката да източи застрахователния фонд на FDIC. Тази подробност обаче ще бъде малка утеха за американците, които се сблъскват с по-строги условия за получаване на кредити и гледат как инвестиционните им портфейли се обезценяват.

JPMorgan Chase в момента е втората най-голяма банка в САЩ, след Bank of America Corp., която наскоро закупи Merrill Lynch. JPMorgan също така обяви в четвъртък, че планира да продаде обикновени акции на стойност 8 млрд. долара, за да набере капитал.