JPMorgan глобена с 49 млн. долара във Великобритания

880
JPMorgan глобена с 49 млн. долара във Великобритания

Щатската инвестиционна банка JPMorgan Securities беше глобена с рекордните 33.32 млн. паунда (49.12 млн. долара) във Великобритания за това, че не е успяла да защити милиарди долари на клиентите си в период от почти седем години, информира Reuters.

Отправяйки сериозно предупреждение и другите банки, развиващи дейности във Великобритания, местният финансов регулатор (FSA) обяви днес, че JPMorgan не е успяла адекватно да зашити средства на клиентите си на стойност между 1.9 млрд. и 23 млрд. долара в периода ноември 2002 - юли 2009 г.

"Това наказание изпраща силно послание към компаниите, независимо от тяхната големина, че трябва да отделят средствата на клиентите, в съответствие с правилата на FSA. Компаниите трябва да си вземат поука от това действие. Имаме още няколко подобни случая, които разглеждаме," предупредиха от FSA.

Съгласно правилата на FSA, компаниите трябва да съхраняват парите на клиентите отделно от тези на компанията и да ги държат в отделни сметки със статут на тръстове, за да ги защитят в случай на изпадане в неплатежоспособност.

След сливането на JP Morgan & Co и Chase Manhattan Corporation през 2000 г. обаче JPMorgan Securities не отделя парите на клиентите си, държани от подразделението си за фючърси и опции в JPMorgan Chase Bank N.A.

Грешката остава незабелязана близо седем години.

Няма клиенти, които да са пострадали от това нарушение, но FSA иска да покаже, че си върши работата, след като понесе множество обвинения, че не е успяла да забележи и спре все по-рисковото поведение на банкерите, което помогна за разразяването на най-тежката кредитна криза от Втората световна война насам.

От FSA съобщават, че са взели предвид факта, че това действие на банката не е било целенасочено и че компанията е докладвала на регулатора за грешката и че е впоследствие е оказала съдействие.

Заради оказаното съдействие първоначалната глоба от 47.6 млн. паунда е била намалена с 30%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg