JPMorgan Chase & Co. ще намали стойността на свои активи, обезпечени с ипотеки, най-малко с 1.5 млрд. долара през това тримесечие, след влошаването на ситуацията на кредитния пазар и задълбочаването на срива на жилищния пазар в САЩ, информира Bloomberg.

Условията за търговия значително са се влошили от юли насам и рязкото увеличение на спредовете на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, е донесло нови загуби на втората най-голяма банка по пазарна стойност в САЩ.

Банката е отчела повече от 12 млрд. долара намаления на стойността на активи, загуби и кредитни провизии, свързани с активи, обезпечени с ипотеки, до второто тримесечие на годината.

През второто тримесечие от JPMorgan са намалили с 1.1 млрд. долара стойността на свои рискови корпоративни заеми и активи, обезпечени с ипотеки, показват данни на Bloomberg.
От банката очакват световната икономика да продължи да бъде слаба, капиталовите пазари да останат под напрежение, както и продължителен спад в цените на жилищата в САЩ. Тези фактори вече са оказали лошо влияние и най-вероятно ще продължат да го правят върху кредитните загуби, цялостната дейност и печалбата на банката.

Щатските банки са затегнали условията за отпускане на заеми във всички основни категории в предходните три месеца, съобщиха вчера от Федералния резерв.

Печалбата на JPMorgan за второто тримесечие падна с 53% до 2 млрд. долара, следствие на намаления на стойността на активи и разходи по придобиването на Bear Stearns Cos.

Цените на жилищата в 20 ключови метрополисни района в САЩ са паднали с 15.8% през май, според индекса S&P Case-Shiller Home-Price, което е и най-големият спад, откакто такава статистика започва да се води през 2001 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА