JPMorgan Chase & Co е дала съгласието си за закупуването на Bear Stearns Cos за 240 млн. долара, което е с около 90% по-малко от пазарната стойност на затруднената инвестиционна банка, в сравнение с миналата седмица, съобщи Bloomberg. Сделката слага край на 85-годишния период на независимост на Bear Stearns.

Акционерите на базираната в Ню Йорк Bear Stearns ще получат по 2 долара на акция. Книжата на банката затвориха на цена от 30 долара за брой в петък. В добавка към заемите, отпуснати на JPMorgan в петък, Федералният Резерв ще финансира до 30 млрд. долара от “по-малко ликвидните активи” на Bear Stearns.

Джейми Даймън, CEO-то на JPMorgan, се реши да закупи Bear Stearns, някога най-големият поемател на ипотечни облигации в САЩ, за по-малко от стойността на недвижимото й имущество, след като клиенти, повлияни от слухове за недостиг на средства, изтеглиха 17 млрд. долара за два дена.

Изправен пред опасността от банкрут, CEO-то на Bear Stearns, Алън Шварц, беше принуден да приеме сделката като част от усилията на Централната Банка да предотврати създаването на по-голяма паника на пазара.

Недостигът на средства на Bear Stearns започва на 11 март, след като се разпространиха слухове, че й липсва достатъчно капитал и кредитори, и клиенти са започнали да теглят средства.

Съобщението причини спад на финансовите акции, като тези на Bear паднаха с 27 до 30 долара. Книжата са загубили 66% от стойността си през тази година, спрямо 19% при финансовия индекс S&P 500. Този спад изтри 10.5 млрд. долара пазарна капитализация.