Швейцарската частна банка Julius Baer води преговори с BofA за закупуване на международния й бизнес по управление на активи на богати клиенти. Цената на сделката може да достигне 2 млрд. долара, което ще я направи една от най-големите на този пазар.

Анализаторите смятат активите на BofA за крайно привлекателни, но при интегрирането им в бизнеса на Julius Baer може да се окаже проблемно, съобщава CNBC.

Julius Baer потвърди за водените преговори вчера, но отказа да уточни сумата.

По информация на The Financial Times обаче става дума за сделка за 2 млрд. долара. Ако това е така, тя ще бъде най-голямата в сектора от 2010 г., когато ING продаде своите активи за богати отново на Julius Baer и сингапурската Oversea-Chinese Banking Corp. за 1.9 млрд. долара.

В момента Julius Baer управлява активи за 187 млрд. долара и ще ги увеличи с 50% чрез придобиването на активите на американската банка.

BofA от своя страна работи в Европа, Азия, САЩ, Латинска Америка и Близкия изток. Нейният международен бизнес е ориентиран към „масовите богаташи“ със състояние не повече от 10 млн. долара.

За Julius Baer сделката е много важна и ще стане продължение на стратегията й за ръст чрез поглъщане, започната през 2005 г. с покупката на четири подразделения на UBS.