Тази година ще е по-лоша за бизнеса в сравнение с миналата, в началото на която все още имахме инерция, заяви Киро Киров, собственик и Изпълнителен директор на КИРОВ АД холдинг, на провеждащият се днес и утре Първи Форум в България за добри практики от бизнеса на водещите родни компании - "За Вашия успех - практически опит от ТОП мениджъри в България". Форумът се организира от списание ENTERPRISE и CEED Bulgaria, съвместно с Министерство на икономиката и се провежда с медийното партньорство на Profit.bg.

Миналата година не бяхме подготвени за кризата и нямахме адекватни мерки, за да реагираме, още повече, че правителството повтаряше, че ще бъдем остров, който няма да бъде засегнат, сподели още Киров.

Въпреки всичко, представителите на фирмите са по-оптимистично настроени за бизнеса си, именно поради началото на строителството на големи инфраструктурни проекти в страната, смята Киров.

Самата Киров АД вече има поръчки за машини, които ще участват в строителството на автомагистрала Тракия. Компанията дори вече е доставила една от машините, която ще участва при първата копка за Лот 2 на автомагистралата.

Банките са най-важният фактор за финансиране дейността на икономиката, а около 95% от финансите в света са съсредоточени в банките за съхранение или управление, според Киров.

До 2008 г. банките преследваха бизнеса за да му предоставят кредити при всякакви условия и цени като пренебрегваха разумните граници за поемане на риск, което впоследствие имаше негативен ефект.

Киров онагледи сегашната ситуация със следния виц: Когато времето е хубаво банките ни дават чадър, но веднага щом започне да вали си взимат чадъра обратно. Това се случи и сега. Банките започнаха да си събират парите по един груб начин. Искат нови обезпечения на активи, които се обезценяват, като пресират бизнеса, който пък започна да работи само за банките и не носи принадена стойност.

От Киров са изготвили бизнес план на фирмата до 2012 г., с който да онагледят развитието на компанията, да представят очакваните парични потоци както и средствата които ще са необходими за развитието й, каза още Киров.

Според Киров ще оцеляват фирмите, които са успели да оптимизират бизнеса си и които реагират бързо, но не прибързано. Той смята, че трябва да има синхрон между бизнеса и държавата, която все още е длъжник на бизнеса, а той не може да излезе от кризата без нейна помощ.

Бизнесът е този, който създава блага, заяви Киров, който изрази вярата си, че това правителство ще работи за подобна връзка между бизнес и държава.

Очаквайте видео материал от събитието.

Станете наш почитател във Facebook