Пазарът на ипотечни кредити в страната e бил активен през традиционно слабия за икономиката месец август, сочи анализ на Кредит Център.

По-големият обем отпуснати ипотечни кредити до голяма степен се дължи на удължения срок за усвояване, който през 2010 година се движи между 2 и 3 месеца.

Тенденцията се дължи от една страна на трайно установилите се нови правила на пазара - процедурата започва от предварително одобрение, едва след това купувачите избират имот и стартират реалните стъпки към получаване на финансирането.

Активността на кредитните институции привлече клиенти, но през последните три месеца едва 16% от изпратилите запитвания са отговаряли на критериите на банките за исканото от тях финансиране.

Основните грешки, които създават проблеми на кредитополучателите са: сключват предварителен договор за покупко-продажба на имота и едва тогава стартират търсенето на кредит; често тези клиенти срещат отказ поради несъответствие между доходите и очакванията си за размера на външното финансиране; надценяват възможностите си като избират по-голям и по-скъп имот от това, за което могат да плащат; очакват по-голям процент финансиране от този, който банката счита за приемлив и нерисков за конкретния клиент.

През последните месеци клиентите се сблъскват и с един независещ от тях проблем - експертните оценки, на базата на които се определя размерът на кредита, са по-ниски от сумата, за която се купува имотът.

Оценителите са все още предпазливи в определянето на справедлива пазарна стойност и за имоти в квартали с лоша инфраструктура, по-слабо търсене, лоши транспортни връзки и др. подхождат по-консервативно.

Те определят пазарна стойност, която е по-ниска от стойността, която купувачът реално заплаща на продавача на имота. Подценяването на имотите е един вид защита за финансиращите институции, но създава проблеми на клиентите купувачи, защото получават одобрение за по-малък от очаквания от тях кредит.

„Нагласите на потребителите са точно на другия полюс,", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. „Все по-често те изразяват оптимизма си, като настояват кредитът, който избират, да е за кратък срок, с минимално оскъпяване и без такса за предсрочно погасяване. Те отново вярват, че доходите им ще нарастват и ще могат да върнат сумата на банката по-бързо."

Очакванията на експертите са и интересът, и отпуснатите кредити да растат през предстоящите месеци, допълнително стимулирани от есенните промоции на банките. В рамките на специалните предложения лихвите по ипотечните заеми паднаха до около 7 - 7.5% за кредити в евро и под 9% за тези в лева.

Атрактивните предложения за нови клиенти е възможно в дългосрочен план да повдигнат въпроса за рефинансирането и предоговарянето на старите задължения.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през месец август бележи умерен ръст и достига 29 855 евро. Отново е голям делът на кредитите в евро - 95 на сто от всички изтеглени за периода в страната.