Градът Джексънвил в щата Флорида и пакистанската столица Исламабад сигурно се различават по много неща. Но едно от тях показва по много убедителен начин какво е качеството на живот в двата града.

Според данните на сайта www.numbeo.com Джексънвил и Исламабад са в двата противоположни края на световната класация по стойност на ипотечните заеми спрямо средния доход.

Изразено в проценти, жителят на пакистанската столица трябва да дава 712.17% от дохода си за изплащане на ипотечен заем. Живеещият в Джексънвил според данните, които са от октомври 2012 г., се разделя едва с 9.64% от дохода си за същото.

Или, казано с други думи, собствен дом чрез банков заем в Исламабад могат да си позволят само най-богатите слоеве от населението, докато в Джексънвил това е по силите и на хора със средни и дори по-ниски от средното доходи.

Къде е най-евтино

В класацията са включени общо 385 града. Ако се изключат два в Саудитска Арабия, първите 25 места се държат изключително само от американски градове.

В Мемфис, който е на 25-о място, за изплащане на ипотеката отиват 18.65% от средния доход. Последните 25 позиции в края на класацията са доста пъстри. Там са венецуелската столица Каракас (втора позиция отзад напред), суданската столица Хартум (трето място), беларуската столица Минск (четвърто), Москва (шесто) и т.н.

Във всички тези градове за изплащане на ипотеката отиват над 440% от средния доход. Градовете в държавите от ОНД изпълват предимно втората половина в класацията, където са страните, чиито жители ползват твърде скъпи ипотечни кредити. Друг въпрос е, разбира се, доколко ипотечният пазар в тези държави изобщо е развит.

Въпреки ипотечната криза в САЩ, първите сто града в класацията са доминирани от градове в Северна Америка и Канада. Сред тях тук-таме се мяркат градове в Европа, и то само британски, швейцарски и германски, както и разбира се, Люксембург.

Жителите на херцогството, които традиционно излизат начело на всички видове класации по високи заплати, ниски данъци и ниски цени, дават 32.77% от средния си доход, за да си платят ипотеката, пише вестник "Труд".

Малко преди тях са жителите на Ливерпул и на Дюселдорф, два града с развита промишленост и както излиза от класацията - и с евтини ипотечни кредити.

Къде е Европа

Според данните на Европейската централна банка средната цена на ипотечните заеми в страните от еврозоната е 3.79%.

Това, изглежда, предопределя почти пълната липса на градове от еврозоната в долната половина на класацията. Жителите на западноевропейските градове харчат под 70% от дохода си за ипотеката.

България е сред четирите държави в ЕС с най-скъпи ипотечни кредити заедно с Унгария, Полша и Румъния, които обаче заемат доста различни позиции в класацията.

Жителите на унгарския град Дебрецен, например, дават 99.91% от средния си доход за изплащане на ипотечния заем, а софиянци - 110.13%.

А според данните на ЕЦБ средната лихва на ипотечните заеми в Унгария е по-висока от тази в България - 12.37% срещу 8.97%. Извън разликата в мащабите - единият град е столица, където жилищата са по-скъпи, а другият не - част от обяснението е и средният доход, който получават столичани и този, който взимат жителите на Дебрецен.

Така, колкото и да са скъпи заемите в Унгария, тяхното изплащане излиза все пак по-евтино на фона на унгарските доходи. Ако средната заплата в София е 700 лева, според сайта, то средната в Дебрецен излиза 907 лв.

Самата България е представена с три града в класацията: София, Пловдив и Варна. Според подреждането най-напред е Пловдив, на 224-о място в света, заобиколен от Адис Абеба и Ню Йорк.

София е чак на 273-то място, като нейните жители дават 110.13% от средния доход, за да си плащат ипотечната вноска. В класацията тя е заобиколена от чешката столица Прага и ямайската Кингстън, но е преди Лондон (275-о място), Париж (291-во място) и Милано (293-то място).

В Милано, град с традиционно скъпи жилища, процентът от средния доход, който отива за ипотеката е 128.01%.

Блян ли е жилище в Джексънвил

За средния софиянец жилищата в Джексънвил съвсем не са толкова достижими, колкото изглеждат от класацията.

За апартаментче от 60 квадрата в центъра на щатския град българинът трябва да плати към 130 000 лева, защото средната цена на един квадрат, преизчислена в левове, е 2160 лв.

Ако намери българска банка да му даде заем за цялата сума, той ще трябва да го плаща 25 години с вноска от около 350 лв. месечно. Само че неговата средна заплата е 700 лв., докато на джексънвилеца - 6037 лв.