Изборът на банка е изключително важен. Затова трябва да се спазват някои основни правила при избор на трезор. Банката се грижи за нашите спестявания. От нея теглим кредити за дом, кола и обзавеждане.

През банката преминават голяма част от плащанията ни, често по банкова сметка превеждат и заплатата ни.

За услугите си банките взимат лихви и такси. Затова добре помислете на кой трезор ще доверите парите си. За целта трябва да преминете през няколко стъпки:

Първа стъпка

Огледайте се за банки, които имат офиси на удобно за вас място - например по маршрута, който използвате, докато отивате на работа, или близо до дома ви.

Втора стъпка

Проверете сайтовете на набелязаните от вас банки. Така можете да добиете ясна представа за видовете сметки и услуги, които се предлагат. Ще разберете предварително и лихвите на съответните банки и ще прецените доколко са изгодни техните условия.

Трета стъпка

Обмислете много добре какво точно искате от съответната банка. Ако желаете по-скоро да откриете депозитна сметка, в която да спестявате парите си, то отлична работа ви върши и по-малка банка. Ако обаче пътувате често в страната и чужбина за почивка и бизнес, и имате нужда от достъп до банков клон от различни дестинации, изберете по-голяма и известна банка.

Четвърта стъпка

Преценете какъв тип банкиране ви е необходимо. Ако имате интерес към интернет банкирането или опциите за използване на различни карти, то трябва да се спрете на банки, които предлагат най-широка гама от подобни услуги.

Пета стъпка

Посетете офиса на избраната от вас банка. Преценете на място дали служителите са достатъчно компетентни и вежливи, тъй като на тях ще трябва да разчитате при избора на различни планове и услуги.

Шеста стъпка

Не на последно място проверете таксите, които съответната банка ще ви удържа за избраните от вас услуги. Често може да се окаже, че въпреки добрите лихви банките събират прекалено високи и неизгодни за клиентите такси.

Минимални изисквания

Различните банкови сметки, към които вървят и дебитни карти, са доста популярни. Но понякога с тях върви изискване за минимална сума, която да държите в сметката си и под която да не падате. Затова е добре да се поинтересувате дали има минимални изисквания за сумата и какви са последствията, ако случайно отидете под нея.

Такси

Всички банки налагат такси за услугите си. Но някои банки таксуват клиентите си за твърде малки неща, например за смяна на ПИН код. Освен това таксите в отделните банки твърде много се различават. Прегледайте тарифите на всички такси за услугите, които най-често ще ползвате.

Банкомати

Много трезори натоварват с по-големи такси своите клиенти, които използват банкомати на конкурентни банки. Потребителите, които възнамеряват да използват банкомати често, трябва да се уверят, че тяхната банка е сложила ниска такса за теглене на пари в брой или дори предлага безплатно услугата, ако се използва неин банкомат.

Източник: в. Стандарт