Как се създават българските монети?

5906
Как се създават българските монети?

Българска народна банка има изключителното право да пуска в обращение банкноти и монети. Те са законно платежно средство и задължително се приемат за плащания в пълната им номинална стойност без ограничения.

Българската народна банка осигурява печатането на банкноти и сеченето на монети, както и опазването и съхраняването на непуснати в обращение банкноти и монети и опазването и унищожаването на изтеглени от обращение парични средства.

Монетата, от своя страна, е метален паричен знак. Това е парче метал със строго определена форма, тегло, сплав и метал, която има функцията на законно платежно средство. Обикновено формата е кръгла, но са познати и други геометрични фигури. В хода на историческото развитие като най-практична се е наложила кръглата форма заради своята простота и удобство за пренасяне и съхранение.

Монетата има лицева страна, на която се поставят номиналът и емитентът и други силволи, а също и обратна страна, на която обикновено са изобразени герб и лице на владетел. Ръбът на монетата е считан за третата й страна.

Българска народна банка емитира два вида монети – разменни и възпоменателни монети. И двата вида са законно платежно средство.

Наскоро Българска народна банка пусна видео, показващо създаването на монетите. Можете да видите този процес след 3.44 мин на видеото по-долу.

Това е второ видео от централната банка в последните месеци, след пускането на информацията за новата монета от 2 лева.

По последни данни от централната ни банка, към края на март в обращение са общо 2.3 млн. броя от новата монета от 2 лева, а общият брой на монетите в обращение към края на март е 1.955 млрд. броя на обща стойност 251 млн. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...