Как се справят компаниите майки на българските банки?

5812
Как се справят компаниите майки на българските банки?

Българската банкова система отчете 323 млн. лв. печалба за първите шест месеца на годината, което е с 2.5% повече, в сравнение със същия период година по-рано, показват данни на Българска народна банка (БНБ).

Балансовите активи на банковата система през второто тримесечие пък нарастват с 2% до 79.4 млрд. лв.

В същото време дълговата криза в Европа се вихри с пълна сила, а много от българските банки имат чужди собственици и разчитат за сериозна част от финансирането си на тях.

Вижте как се справят компаниите-майки на българските банки през 2012 г. и какви са по-важните новини около тях от началото на годината:

Към края на юли най-голямата банка по активи в България е Уникредит Булбанк. Нейната компания майка е най-голямата италианска банка UniCredit.

В началото на този месец банката успя да пласира емисия обезпечени облигации на стойност 750 млн. евро с падеж през януари 2012 г., като офертите надхвърлиха три пъти предлаганото количество облигации.

UniCredit обяви нетна печалба в размер на 169 млн. евро за второто тримесечие, което представлява спад с 67% на годишна база. Банката разочарова пазара, след като предварителните очаквания бяха за печалба в размер на 302 млн. евро.

Банката е увеличила провизиите си за лоши кредити до 1.9 млрд. евро през второто тримесечие, което е с 37% повече, в сравнение с първото тримесечие и с 62% повече, в сравнение със същия период година по-рано.

За последната една година акциите на италианската банка поевтиняват с близо 45%.

В началото на този месец международната рейтингова агенция Standard and Poor’s потвърди най-високия възможен в момента рейтинг на УниКредит Булбанк (дългосрочен рейтинг BBB и краткосрочен рейтинг A-3 ). Перспективата също бе потвърдена на „Стабилна“.

От агенцията отбелязаха, че запазването на рейтинга се дължи и на подкрепата, която банката при необходимост би могла да получи от прекия си собственик УниКредит Банк Аустрия като „стратегически важна дъщерна банка“ за УниКредит в Централна и Източна Европа.

Втората най-голяма банка по активи в България е Банка ДСК. Нейната компания майка е най-голямата унгарска банка OTP Bank, която в петък отчете най-голямата си тримесечна печалба от две години насам.

OTP обяви 41.07 млрд. форинта (182.7 млн. долара) печалба за второто тримесечие на 2012 г., в сравнение с 37.29 млрд. форинта (134.7 млн. евро) година по-рано.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 34.38 млрд. форинта (124.2 млрд. евро), според проучване на portfolio.hu. Печалбата на OTP се дължи до голяма степен на по-ниските данъци след предишни отчисления, свързани с положителната репутация в някои от подразделенията й.

От OTP обявиха, че чуждестранните й подразделения са допринесли с 42% към печалбата и за второто тримесечие, в сравнение с малко над 30% година по-рано, като подразделенията в Русия и България са били с основен принос.

Провизиите на банката за лоши кредити възлизат на 64.1 млрд. форинта (231.6 млн. евро) през второто тримесечие, в сравнение с 58.74 млрд. форинта (212.3 млн. евро).

От OTP отчитат нови лоши кредити на стойност 80 млрд. форинта (289.1 млн. евро) за второто тримесечие, в сравнение с 51 млрд. форинта (184.3 млн. евро) в предишното тримесечие. Това е и най-високото им ниво от осем тримесечия насам.

Банка ДСК отчете най-голяма печалба сред българските банки в размер на 116.9 млн. лв. за първите шест месеца на годината.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kizu
# 0
01:10 | 3 October 2012
I ralely couldn't ask for more from this article.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg