Пет години след като американската финансова система почти се срина, икономиката продължава бавното си възстановяване, помрачено от високото ниво на безработица, несигурните потребители и слабите инвестиции на компаниите.

Много от водещите банкери на Уолстрийт, които носят до голяма степен отговорност за тази катастрофа и чиито компании фалираха или бяха спасени с помощ от държавата, също са без работа. Но тъй като те излязоха от тази катастрофа с милиони долари, в момента уплътняват предостатъчното си свободно време, живеейки в своите имения, играейки голф и тенис и карайки ски.

От организацията за разследваща журналистика Center for Public Integrity са проверили какво се случва в днешно време с бившите големи клечки на Уолстрийт. Нито един от тях не е в затвора, нито пък се очаква срещу някои от тях да бъдат повдигнати някакви обвинения.

Определено никой от тях не изпитва и финансови затруднения.

Ето например Ричард Фълд. Пет години след като Lehman Brothers Holdings Inc., 158-годишната компания, която той управляваше, фалира под тежестта на лошите си инвестиции и разтърси световната финансова система, всявайки паника, Фълд си живее приятно.

Той разполага с имение в Гринуич, Кънектикът (на снимката), ранчо на площ над 40 акра в Сън Вали, Айдахо, както и къща с пет спални на остров Юпитер във Флорида. Фълд вече не рапзолага с жилище в Манхатън, след като продаде апартамента си на Парк авеню през 2009 г. за 25.87 млн. долара.

За разлика от много от своите бивши служители и за разлика от милионите хора, които все още нямат работа след финансовия срив от 2008 г., Фълд има пари.

Когато Lehman Brothers подава заявление за фалит на 15 септември 2008 г., нагласата беше, че ако Фълд е управлявал толкова лошо компанията, че тя да фалира, той поне е изгубил много пари, след като цената на акциите му в банката падна до нула.

Той наистина губи много пари.

Фълд е притежавал 10.8 млн. акции на компанията, които в определен период струваха над 900 млн. долара, но те на праткика стават безполезни.

Въпреки това Фълд по никакъв начин не може да се кажа, че е обеднял. В периода 2000-2007 г. той е заработил 529 млн. долара от работата си в Lehman. Сумата включва заплата и бонуси, както и приходите от акциите на Lehman, които той продава преди фалита през септември 2008 г.

Пет години след като Lehman Brothers обяви фалит, Фълд бяга далеч от светлината на прожекторите. Той не дава интервюта и не изнася лекции, нито пък се е извинявал някъде за това, което е направил.

Фълд бе критикуван, че е позволил на компанията да се удави в прекалено много задължения. Когато фалира, за всеки долар от своя капитал Lehman е имала най-малко по 30 долара задължения. Според някои информации съотношението дори достига над 40 към 1.

Този прекалено голям ливъридж лишава компанията от буфер, който да омекоти загубите, когато пазарът започва да пада.

Безброй разследвания на причните за кризата показаха, че под контрола на Фълд ръководителите в Lehman са фалшифицирали финансите на компанията, за да направят така, че този голям ливърдж да изглежда по-малък.

Те използвали тактики, които позволявали на компанията да определя краткосрочен заем като продажба на актив, след което да използва парите от тази фиктивна продажба, за да намалява задълженията си. Благодарение на това изглеждало, че Lehman имала по-малко задължения и повече кеш, давайки на инвеститорите и акционерите невярна представа за финансовото й състояние.

Без много шум Фълд отваря собствена консултантска компания на име Matrix Advisors в офис сграда на Трето авеню в Манхатън и дори успява да привлече няколко клиенти. Matrix е консултирала AT&T Inc. при неуспешния й опит да придобие T-Mobile.

Компаниите обаче все още не искат имената им да се асоциират по някакъв начин с Фълд, така че привличането на клиенти не е толкова лесно за него.

Вижте още: Най-лошите американски CEO-та за всички времена

Дори и бизнесът му да не върви особено, това вероятно няма голямо значение за Фълд, който живее тих, спокоен и луксозен живот, след като имаше основна роля в най-големия фалит в историята на САЩ.

Същото може да се каже и за останалите четирима банкери, които са били проучени от Center for Public Integrity — Джими Кейн (Bear Stearns), Стенли О'Нийл (Merrill Lynch), Чък Принс (Citigroup) и Кен Люис (Bank of America). Очаквайте в следващи публикации подробности за това как живеят те днес.