Много от водещите банкери на Уолстрийт, които носят до голяма степен отговорност за финансовата катастрофа и чиито компании фалираха или бяха спасени с помощ от държавата, също са без работа. Но тъй като те излязоха от тази катастрофа с милиони долари, в момента уплътняват предостатъчното си свободно време, живеейки в своите имения, играейки голф и тенис и карайки ски.

От организацията за разследваща журналистика Center for Public Integrity са проверили какво се случва в днешно време с бившите големи клечки на Уолстрийт. Нито един от тях не е в затвора, нито пък се очаква срещу някои от тях да бъдат повдигнати някакви обвинения. Определено никой от тях не изпитва и финансови затруднения.

Миналата седмица ви представихме бившия шеф на фалиралата Lehman Brothers Ричард (Дик) Фълд, който продължава да работи във финансовата сфера, има няколко имения, много пари и не съжалява за това, което е направил

И докато Фълд се опитва да остане в бизнеса, Джеймс (Джими) Кейн, бившият главен изпълнителен директор на Bear Stearns, която фалира през 2008 г. и беше продадена на JP Morgan Chaes, се е оттеглил напълно.

Кейн, който живее в апартамент за 25 млн. долара в хотел Plaza в Ню Йорк, може да бъде намерен почти всеки ден в интернет пространството, където провежда партии по бридж.

През миналия месец Кейн игра в продължение на часове в хотел Hyatt Regency в Атланта, участвайки в състезанието Spingold Cup.

Кейн беше облечен в безупречно изгладена риза и пушеше пура, докато седеше на една от масите за бридж, заедно със своя екип, който включва двама италианци и двама израелци. Той вероятно плаща на играчите си по над 100 000 долара на година, за да му помагат да се задържа на върха на световната ранклиста, според хора, които са играли в турнири с него.

Кейн е на 22-ро място в света, според Американската бридж лига.

Фактът, че Кейн е избрал бриджа пред финансите не е нещо ново. По времето си в Bear Stearns той беше много критикуван за това, че прекарва повече време на голф игрището вместо да разрешава проблемите, които доведоха до фалита на неговата банка.

Докато работел в Bear Stearns, Кейн си тръгвал в четвъртък и отивал с хеликоптер до имението си на метри от брега на океана в Ню Джърси, където дълги уикенди подобрявал уменията си по голф в Hollywood Golf Club.

Кейн излизал от хеликоптера със слънчеви очила и неговата запазена марка - пура в устата, според хора, които са го виждали там.

Кейн беше оцелял при фалита на два хеджфонда на Bear Stearns в предходното лято, но неизбежното се случи, когато през четвъртото тримесечие на 2007 г. банката трябваше да отпише активи за 1.9 млрд. долара, което доведе до първата тримесечна загуба в историята й.

Кейн се оттегли от поста главен изпълнителен директор през януари 2008 г. - два месеца преди банката да фалира под тежестта на инвестициите си в инструменти, обезпечени с високорискови ипотеки, но остана председател на борда на директорите.

След като играчите на пазара започнаха да се съмняват дали ипотечните облигации, в които е инвестирала Bear Stearns, струват толкова, колкото твърдят от банката, те изтеглиха вложенията си внезапно и масово.

Bear Stearns беше продадена късно през нощта на 16 март 2008 г. на JPMorgan Chase & Co., която в крайна сметка плати 1.2 млрд. долара, или колкото би й струвало само да купи централата на банката на Медисън авеню.

Ливъриджът, с който е работила компанията, е бил 38 към 1 или по-висок, според Фил Ангелидис, председател на Комисията за разследване на финансовата криза. Самият Кейн е признал пред комисията, че ливъриджът е бил прекалено голям.

“Такъв е бизнесът,” казал той. “Такава е практиката в цялата индустрия.”

Кей споделил пред Ангелидис, че вярвал толкова много в Bear Stearns, че почти никога не продавал от акциите си в банката.

По подобие на Фълд, Кейн губи 900 млн. долара на хартия, когато цената на акциите на Bear се срива, но въпреки това е спечелил достатъчно. Кейн е заработил 87.5 млн. долара бонуси в периода 2000-2007 г. и е продал акции на стойност 289.1 млн. долара в тези години.

Освен апартамента си в хотел Plaza, Кейн и съпругата му имат второ жилище на Парк авеню, което обявиха за продажба през миналия месец на цена от 14.95 млн. долара. Когато искат да се махнат от града, двамата отиват в къщата си на брега на океана в Ню Джърси, която струва 8.2 млн. долара, или пък в апартамента си за 2.75 млн. долара в Бока Ратон, Флорида.

Кейн, по подобие на много други от бившите шефове на големи финансови компании, се е погрижил да защити активите си от евентуални съдебни дела срещу него.

През ноември и декември 2009 г. той прехвърля четири недвижими имота, на четири различни компании с имена Legion Holdings I, II, III и IV.

“Поемам отговорност за това, което се случи. Няма да избягам от отговорността,” е заявил Кейн пред Комисията за разследване на финансовата криза.

Той обаче явно разбира поемането на отговорност по по-различен начин, защото не му се е налагало да поема никаква отговорност за фалита на Bear Stearns. Досега Кейн не е платил обезщетения по нито едно дело, според адвоката му Дейвид Франкел.