Американците отново тръгват по наклонената плоскост. Задълженията им нарастват, като средното американско домакинство с кредитна карта дължи над 7 800 долара, което е най-много от Великата депресия насам.

„По отношение на кредитните пазари, 2016 година може да се оформи като следващата 2008 година“, коментира Джил Гонзалез, анализатор в сайта WalletHub. „Потребителското доверие като цяло е добра новина за икономическия ръст, но лоша, когато става въпрос за свръхразходи и задлъжнялост на потребителите“, допълва още Гонзалез.

Анализаторът смята, че методът на „снежната топка“ е един от най-добрите начини за излизане от дълговата спирала, при възможно най-малки разходи.

„Насочете основната част от месечните си плащания към задълженията с най-висок лихвен процент. При тях вие губете най-много пари. Сложете всичките си налични средства в скъпите си задължения. Когато най-скъпото ви задължение вече е платено, преминете към следващото най-скъпо“, съветва Гонзалез.

Друг финансов експерт – Виктор Антонио, съветва потребителите да правят плащанията си с пари в брой.

Така е много по-малко вероятно да си купите неща, които не са ви необходими. Когато плащат с кредитните си карти, според Антонио, хората купуват неща като на игра и често не осъзнават, че така трупат сериозен дълг.

„Така домакинствата ще харчат само за неща, от които имат нужда, а не за неща, които искат, като за удоволствие и забавление, почивки или ресторанти. Средното американско семейство, което е с доходи от 50 000 долара годишно, спокойно може да спестява по 1 500 долара на месец“, смята още Антонио.

Ипотечните кредити обаче продължават да са основният дългов инструмент за американците. Общите задължения по ипотечни кредити на американците възлизат на над 8 трилиона долара.

На този тип кредити обаче трябва да се гледа по съвсем различен начин от потребителите спрямо задълженията им по кредитните карти, смятат специалисти от Fidelity.

„Вие плащате тридесетгодишен ипотечен кредит, но ще живеете в това жилище през тези тридесет години. Тоест вие ще ползвате дълго този актив, за който плащате ниска лихва. Това е добър кредит. В противовес, лош кредит е да платите с кредитната си карта за вечеря, за която ще плащате две години по 18% лихва. Тоест ще плащате дълго за забавление за една вечер“, съветва Джон Суийни, видепрезидент на звеното за пенсиониране и инвестиционни стратегии в

Вторите най-големи кредити за американците са студентските, които възлизат на главозамайващите 1.2 трилиона долара и са сериозен проблем за най-голямата световна икономика. Средният студентски кредит е в размер на 30 000 долара.

„Родителите могат да започнат да пестят средства, за да подпомогнат децата си в образованието им много преди навършването на 18-годишна възраст. Техните деца могат да помогнат, като избират по-евтини университети и да следват актуални за пазара на труда специалности“, съветва Грег Макбрайд, финансов анализатор в Bankrate.com.